Mikrobiyoloji ve Virolojide Klinik ve Moleküler Yaklaşımlar Çalıştayı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşti.
İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Büyükçekmece Yerleşkesi’nde gerçekleşen çalıştayın işbirliği protokolü İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından imzalandı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ‘Bu iş birliği sadece üç üniversitenin iş birliği değil Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak bir proje’ diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ Üç değerli araştırma üniversitesi bir araya gelecek güçlerini birleştiriyorlar. Bu çalıştay belki de bir ilk. Sonuçları heyecan verici olacak.’ diye konuştu.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’ Üç değerli araştırma üniversitesi ve onun değerli bilim insanlarını bir araya getiren bu çalıştayın en önemli hedeflerinden biri sağlık ve biyoteknoloji merkezi kurmak. Bu ülkemiz için çok önemli bir girişim. Bir sonraki çalıştayı üniversitemizde yapacağız. Özellikle nanoteknolojinin bu alandaki araştırma ve katkılarını konu edeceğiz.’ dedi.
Farklı disiplinlerden çok sayıda bilim insanının katıldığı çalıştayda masa çalışmalarının ardından çalışma konuları ‘Yeni nesil antibiyotiklerin geliştirilmesi, moleküler tanı kitleri ve geliştirilmesi, üç boyutlu printerlarla sağlık kitlerinin üretimi, nörolojik hastalıklara yönelik erken tanı, ilerideki salgın hastalıklara yönelik matematiksel hesaplamaların yapılması, moleküler tanı platformlarının geliştirilmesi, ekosistem sağlığı, virüsün havada spreyle saptanması, yeni çıkacak enfeksiyonlar için ön hazırlık süreçleri ve nanoteknoloji aşı çeliştirme, ülkemize ait genomik kütüphanenin oluşturulması, deney hayvanlarının modellenmesi, nörodejeneratif hastalıklar için tanı ve tedavilerin geliştirilmesi, epilepsi için erken uyarı sistemi geliştirilmesi, epilepsi nöbetleri tanısı için giyilebilir cihaz geliştirilmesi, otoimnün hastalıklarda mikrobiyatanın tepkisi ve tedavide kullanılması‘olarak belirlendi.
Çalıştayın üçüncüsü Marmara Üniversitesi’nde Şubat ayı içinde gerçekleştirilecek.