Marmara Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından düzenlenen "Dijital Dönüşüm ve Dezenformasyon Zirvesi", İstanbul Valisi Davut Gül, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki ve protokol mensuplarının katılımı ile 5 Nisan 2025 tarihinde Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
İstanbul Valisi Davut Gül, konuşmasında olağanüstü bir tüketim yaşandığını hem tüketim hem de üretim alışkanlıklarının değiştiğini belirtti. Başta yapay zeka olmak üzere dijital dönüşümde yaşanan gelişmelerden bireyin, kamunun, toplumun ve ailenin olumlu veya olumsuz etkilendiğini belirten Gül, paylaşılan yanlış bir şeyin doğru bir şeye kıyasla çok daha hızlı yayılmasının önüne geçmek adına vatandaşların bilgilendirilmesi, medya okuryazarlığının ve dijital okuryazarlığın öğrenilmesi gibi bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt ise dijital çağın beraberinde gelen en önemli ve temel sorunlardan birisinin devletin dijital dönüşüm süreçlerine nasıl adapte olması gerektiği meselesi olduğunu dile getirdi. Dijital dönüşümle birlikte siber saldırılar, veri ihlalleri, gizlilik ihlalleri ve dijital eşitsizlik gibi insanlığın yeni tehditlerle karşı karşıya kaldığını ve devletin dijital alt yapısını korumak ve dijital dünyada halkın güvenliğini sağlamak için yeni politika ve stratejiler geliştirmek zorunda kaldığını belirten Kurt, “Bu tehditlerden en dikkat çekeni ise dezenformasyon, yani yanlış ve yanıltıcı bilgilerin dijital platformlarda hızla yayılarak toplumun manipüle olmasına hizmet etmesidir.” şeklinde konuştu.
Rektör Kurt, dijitalleşmenin devlet, toplum, aile ve bireyler üzerindeki etkilerini çeşitli açılardan ele alındığı zirve hakkında “bu büyük dönüşümün getirdiği fırsatları ve tehditleri daha iyi anlamamıza katkı sağlayacağında son derece eminim” ifadelerine yer verdi.
Dört oturum şeklinde düzenlenen zirvede "Dijital Çağda Devlet: Güvenlik", "Dönüşüm ve Sınamalar", "Yerelden Küresele Dezenformasyonun Çok Boyutlu Tehdidi" ve "Toplum ve Ailenin Dijital ile Yeniden Kurgulanması Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Dijital çağda gençlerin dinamiklere ayak uydurmalarını ve dijital dünyaya karşı bilinçli bireyler olarak yetişmelerini amaçlayan zirvede, dijital dönüşümün getirdiği fırsatlar ve riskler ele alındı.



