TÜBİTAK tarafından desteklenen, "nano partikül takviyeli kompozit malzeme" üretimine yönelik proje SAHA İstanbul, Marmara Üniversitesi ve Altıgen Panel işbirliği ile hayata geçiriliyor.
IDEF'19 fuarında SAHA İstanbul standında proje için tanıtım lansmanı ve imza töreni yapıldı. TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Altıgen Panel Genel Müdürü Ömer Yıldız, Dr.Öğr. Üyesi Yalçın Boztoprak ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın katılımlarıyla projeye ait imzalar atıldı. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş proje imza töreninde ve tanıtımında yer aldı.
SAHA İstanbul, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Altıgen Panel işbirliği ile gerçekleştirilecek olan "Nano Partikül Takviyeli Kompozit Malzeme" üretimine yönelik proje, Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Boztoprak danışmanlığında, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Sefa Enes Kılıç tarafından hazırlandı.
Projede; ileri teknoloji ve üretim gerektiren havacılık, savunma ve uzay sanayiilerinde ihtiyaç duyulan, yüksek sıcaklıklarda yüksek performanslı kompozit malzemelerin üretilmesi hedefleniyor. Alüminyum bal peteği yapılarının üzerine yapıştırılacak olan tamamen yerli üretim levhalar, havacılık ve savunma sanayisinde kullanılacak.
Proje Danışmanlığını yapan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Boztoprak, sahip olduğu avantajlardan dolayı kompozit malzeme kullanımının gittikçe yaygınlaştığını söyledi. Türkiye'de üniversite-sanayi iş birliği odaklı çalışılması gerektiğini belirten Öğretim Üyesi Boztoprak, "Böylelikle hedef odaklı çalışmalar yapılacak ve bu çalışmalar ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır." ifadesini kullandı. Boztoprak, bu projenin üretim odaklı üniversite-sanayi iş birliğine güzel bir örnek olduğunu, üniversite olarak bu gibi işbirliklerine her daim açık olunduğunu sözlerine ekledi.
Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Kompozit Malzeme Üretim Laboratuvarı’nda; ülkenin havacılık, savunma ve uzay sanayisinde kullanılan ve ihtiyaç duyulan kompozit malzemelerin geliştirilmesine ve yerli olarak üretilmesine yönelik çalışmalar devam etmekte.