Sağlıklı Yaşamın Kimyası

Konferansa konuşmacı olarak katılan Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bahattin Yalçın doğru ve dengeli beslenme hakkında bilgiler verdi. Vücudun savunma mekanizmasını geliştirmek için dengeli beslenmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Yalçın, dengeli beslenmek için deniz ürünleri, süt, her türlü sebze, meyve, tahıl ve baklagiller, kabuklu kuruyemişler, aşırı olmayan hayvansal besinler, sağlıklı ve temiz su; destek olarak da vitaminler ve askorbik asit tüketilmesi gerektiğini söyledi. Haftada en az bir kere balık yemeyi öneren Prof. Dr. Yalçın, soğan, sarımsak, havuç, elma, kivi ve narenciyenin de mutlaka vücuda alınmasının önemini ifade etti.

Konuşmasının devamında vücudumuzda bulunan elementler hakkında bilgi veren Yalçın, karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, klor, kükürt elementlerinin vücudumuzun %99’unu oluşturduğunu belirtti. Bu 11 tane ana elementin dışında içlerinde ağır metallerin de bulunduğu %1’lik diğer elementlerin de insan sağlığı için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu elementlerden bazıları; demir, çinko, bakır, mangan, kobalt, krom, silisyum, selenyum, flor, iyot, molibden, nikel, kalay, arsenik, vanadyum, kurşun, civa.

Konferans sonunda Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilhan Kayaman Apohan, Prof. Dr. Bahattin Yalçın’a plaket takdim etti.

 

HIZLI ERİŞİM