Panelde, Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde sergilediği üstün muharebe taktikleri tartışıldı. Ayrıca millet olma bilincinin silah bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanıldığı vurgulandı. Millet olma bilincinin ancak azim ve kararlılıkla elde edilebileceği üzerinde duruldu. Bu bilincin, bir ülkeye uluslararası alanda prestij kazandırdığı belirtildi. Son olarak millet olma bilincinin Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında en önemli etken olduğu dillendirildi.
Panel Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Hüseyin Natık Kişioğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Kişioğlu konuşmasında; Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın Mustafa Kemal’in talimatıyla kurulduğunu belirtirken, kurumun neredeyse Türkiye Cumhuriyeti’yle yaşıt olduğunu söyledi. Kişioğlu, Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün yayını olan Anafarta Dergisi’nin Çanakkale Savaşları’na dair bilgi eksikliğini aydınlatmada çok önemli bir kaynak olduğunu vurguladı.
Panelde; Doç. Dr. Ali Satan “Osmanlı Ordusu Açısından Çanakkale Cephesi’nin Önemi”, Prof. Dr. Edward J. Erıckson “Çanakkale Muharebeleri’nin Dünya Tarihin’deki Yeri ve Önemi”, Prof. Dr. Mesut Uyar “Çanakkale Muharebeleri: Unutma, Hatırlama ve Anma”, Klaus Wolf “The German Factor in Gallipoli 1915”, Thomas Iredale “Wınston’s Little Army” The Royal Naval Division on Gallipoli 1915” sunumlarını gerçekleştirdi.
Panelin sonunda soru-cevap kısmı yer aldı. Etkinlik panelistlere hediye takdim edilmesiyle sona erdi.