Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Program Nişanı Ödül Töreni, YÖK Başkanlığında düzenlendi.
Özvar, yaptığı konuşmada, YÖK olarak önem verdikleri konuların başında, yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için "engelsiz erişim" ve "engelsiz eğitim"de yürüttükleri çalışmaların geldiğini söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelsiz Üniversite Ödülleri" için bu yıl 112 üniversiteden 1709 başvuru aldıklarını, 76 üniversitenin toplam 319 bayrak almaya hak kazandığını bildirdi.
Yükseköğretim sisteminde öğrenci sayısının 7 milyonu geçtiğini, YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerin sayısının ise 58 bin civarında olduğunu belirten Özvar, bu sayının yükseköğretim sistemindeki öğrencilerin yaklaşık binde 8'ini teşkil ettiğini kaydetti.
Bu çerçevede 2022'de engelli bireyler için "Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik" çıkarttıklarını, depremden dolayı uygulamasını erteledikleri yönetmeliğin gelecek yıl yürürlüğe gireceğini bildirdi.
YÖK olarak tüm öğrencilerin yükseköğretime erişimini önemsediklerini ifade eden Özvar, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye devam ettiklerini belirtti.
Özvar, "Geldiğimiz noktada mekan erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede önemli gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor." dedi.
Ödüllerin ilki olan Engelsiz Üniversite Bayrakları'nın, Mekanda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç kategoriye ayrıldığını aktaran Özvar, farklı engel gruplarına erişilebilirlik sağlayan üniversitelerin ilgili programlarına ise Engelsiz Program Nişanı verildiğini belirtti.
En çok bayrak alan üniversiteler hakkında bilgi veren Özvar, "Aksaray Üniversitesi 14 bayrak, Ege Üniversitesi 14 bayrak, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 15 bayrak, İnönü Üniversitesi 17 bayrak, Necmettin Erbakan Üniversitesi 20 bayrak, Kastamonu Üniversitesi ise 38 bayrak almaya hak kazanmıştır, tebrik ediyorum." dedi.
Program nişanı kategorisi sonuçlarını da aktaran Özvar, Marmara Üniversitesinin 11 nişan ile birinci, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin sekizer nişanla ikinci, Sakarya Üniversitesinin ise 4 nişan ile üçüncü olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Özvar, törene katılan üniversite rektörlerine ödüllerini takdim etti.
Program nişanı kategorisinde 11 ödül alan Marmara Üniversitesi, Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında da 6 ödüle layık görüldü.
Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi “Mekanda Erişilebilirlik”, Mühendislik Fakültesi “Eğitimde Erişilebilirlik”, Tıp Fakültesi “Sosyo-kültürel Faailyetlerde Erişim”, İşletme Fakültesi ” Mekanda Erişilebilirlik”, Eczacılık Fakültesi “ Eğitimde Erişilebilirlik” kategorilerinde ödül aldı.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek’in de hazır bulunduğu törende, rektör Kurt, ödülleri YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan aldı.
Engelsiz Program Nişanı Ödülleri:
Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programı (Başvuru Sahibi: Prof. Dr. Ali Yılmaz) Tarih Öğretmenliği programı (Başvuru Sahibi: Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül İnginar Kemaloğlu), Sınıf Öğretmenliği Programı (Başvuru Sahibi: Prof. Dr. Zeliha Nurdan Baysal)
İletişim Fakültesi Gazetecilik Programı (Başvuru Sahibi: Dr. Öğr. Üyesi Ece Baykal Fide), Halkla İlişkileri Programı (Başvuru Sahibi: Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Tüzün Tekkökoğlu), Sinema Radyo ve Televizyon Programı (Başvuru Sahibi: Dr. Öğr. Üyesi Aygün Şen)
Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Programı (Başvuru Sahibi: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Hümeyra İslamoğlu)
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Almanca Mütercim Tercümanlık Programı (Başvuru Sahibi: Arş. Gör. Meltem Kılıç), Tarih programı (Başvuru Sahibi: Arş. Gör. Ozan Kaarabulak)
Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Programı (Dr. Öğr. Üyesi Betül Boz)
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı (Başvuru Sahibi:Öğr. Gör. Sezen Bal)