Marmara Üniversitesi 9. Köy Sanat Kulübü’nün düzenlediği etkinliğin son söyleşisi 23 Mayıs’ta Yılmaz Gruda ile yapıldı. Usta oyuncu Yılmaz Gruda katılımcılara tecrübelerinden örneklendirmeler yaparak tavsiyeler verdi.
Gruda bir insanın hayatta ne yapmak isterse istesin önce sözel, işitsel ve görsel dağarcığının geniş olması gerektiğini söyledi. Yaşadığı toplum hakkında bilgi sahibi olmanın ve toplumu anlamanın öneminden söz eden Gruda, bunlar olmadan insanın yaşamını sağlıklı şekilde sürdüremeyeceğini anlattı. Daha sonra tiyatroya ilgi duyanlara tavsiyeler veren Gruda, özellikle kabare türüne hakim olabilmek için öğrenmeye geleneksel tiyatrodan başlanması gerektiğine dikkat çekti. Türk tiyatrosunu, sanatını ve toplumunu anladıktan sonra Batının normunu gelenekselle marine ederek yepyeni bir Türk tiyatrosu çıkarılabileceğini ifade etti.
Yazınsal ürün üretmek için materyallere ihtiyaç duyulduğunu belirten Gruda yazı yazarken kendisini besleyen 4 unsurdan bahsetti; zaman, özgüven, dinlemek ve yenilmek. Usta oyuncu, bu hayatta geri alınamayacak tek şeyin zaman olduğunu, değerinin bilinmesi gerektiğini tavsiye etti. Kişinin kendisini sevmesi ve özgüvenli olması gerektiğini anlattı. Bir insanın dinlemeden konuşamayacağını, anlatmak istediğini tam olarak ifade edemeyeceğini belirtti. Gruda, yenilmeyi bilmenin değerini “Yenilme kültürünüz yok. Yenilme kültürünüz olacak. Her mağlup olduğunuz yer sizin için bir eşik. Evvela yenil ve gör. Yenildiğin şeyi gör. Ben senin canını okurum diye kalk ayağa.” sözleriyle ifade etti.
Söyleşi 9. Köy Sanat Kulübü’nün Yılmaz Gruda’ya hediye takdim etmesiyle sona erdi.