Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Etkinliği ve Sanal Gerçeklik (VR) Atölyesi" düzenlendi.
Marmara Üniversitesi Kartal Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen atölye, 8 Kasım Çarşamba günü Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğretim üyeleri, öğrencileri, Meditel Healthcare Group yönetim kurulu üyesi Can Çelik ve şirket çalışanlarının katılımı ile yapıldı. Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Koordinatörü Doç. Dr. Dilek Özbeyli’nin moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte Can Çelik, görüntüleme sektöründe yapay zekanın (AL) kullanımı hakkında detaylı bilgiler aktardı. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Nuran Akyurt tarafından ise, “Sağlık eğitiminde, sanal gerçekliğin önemi ve ülkemizde mevcut durumu” konulu sunum gerçekleştirildi.
Atölyede, “Hastanelerin radyoloji ünitelerinde kullanılan röntgen cihazlarının teknolojik gelişimi, sağlık eğitimi ve tıbbi görüntüleme eğitimde sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı ve önemi, tıbbi görüntüleme teknolojileri kapsamlı bir şekilde anlatılmış ve tıbbi görüntülemede yapay zekâ kullanımının mevcut durumu, geleceği, yapay zekanın yeri” konuları ele alındı.
Bilimsel oturumdan sonra, Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP 2023 çağrısı) ile geliştirilen “Tıbbi Görüntüleme Ünitelerinde Sanal Staj (VR)” modülü Doç. Dr. Nuran Akyurt tarafından kullanıcı deneyimlerine açıldı. Etkinlikte, MEDUVR platformu ve sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak, görüntüleme sektörü temsilcilerine ve gönüllü öğrencilere tıbbi görüntüleme süreçlerinde x ışını üretmeden inceleme deneyimlemeleri sağlandı.
Radyasyonun zararları, radyasyondan korunmanın önemi konusunda öğrencilerin hazırladıkları pankartlar ile farkındalık çalışması yapılırken, etkinlik, “8 Kasım Dünya Radyoloji Günü” pastasının kesilmesi ve devamında toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.