Üniversitemiz "Dünya Azerbaycanlıları Beşinci Kurultayı"na Katıldı

Dünya Azerbaycanlılarının Beşinci Kurultayı, Azerbaycan’ın tarihî Şuşa kentinde yapıldı. Azerbaycan Diaspora Teşkilatı (Azerbaycan Cumhuriyetinin Diaspora ile İş Üzere Devlet Komitesi) tarafından düzenlenen kurultaya, Karabağ’ın merkezi konumunda bulunan Şuşa’nın işgalden kurtarılması dolayısıyla “Zafer Kurultayı” adı verildi. Kurultaya dünyanın 65 ülkesinden davet edilmiş yaklaşık 400 Azerbaycanlı katıldı. Açılış konuşmasını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gerçekleştirdi. Çeşitli panellerle devam eden kurultayda özellikle 30 yıllık işgal döneminde Ermenistan’ın yaptığı yıkımların ve Azerbaycan yönetiminin yürüttüğü barış çabalarının dünya kamuoyuna anlatılmasının önemi üzerinde duruldu.

“Zafer Kurultayı”na davet edilenler arasında üniversitemizin iki mensubu da bulunmaktaydı. Rektörümüz tarafından “Seçkin Profesör” (Rector’s Distinguished Visiting Professor) unvanı ile üniversitemize davet edilen Prof. Dr. Mesut Efendiyev, kurultaya özel olarak katılan dünyaca ünlü iki Azerbaycanlı akademisyenden biri idi. Aleksandır fon Humboldt ödülünü kazanan ilk Azerbaycanlı akademisyen unvanına sahip Efendiyev, kurultayda ilk konuşmacılar arasında yer aldı ve anlamlı bir konuşma yaptı. Şuşa’daki kurultayda Mesut Efendiyev bir sürprizle de karşılaşacaktı: Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararnamesi ile Mesut Efendiyev’e, “Azerbaycan Fahri Bilim Adamı” unvanı verilmişti.

“Zafer Kurultayı”na katılan diğer öğretim üyemiz Doç. Dr. Mehdi Genceli ise üniversitemizin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde görev yapmaktadır.    

HIZLI ERİŞİM