Uluslararası Osmanlı İktisat Tarihi Sempozyumu Başladı

Uluslararası Osmanlı İktisat Tarihi Sempozyumu Marmara Üniversitesi ve Güngören Belediyesi iş birliği ile geçtiğimiz Mart ayında kaybettiğimiz Osmanlı iktisat tarihinin dünya çapındaki öncü düşünürlerinden Mehmet Genç anısına düzenleniyor.


Sempozyumun açılış konuşmasında Güngören Belediye Başkanı Dr. Bünyamin Demir mimar olmakla birlikte iktisat tarihi doktorası yaptığını belirterek ‘Mehmet Hocamız ebediyete intikal ettiğinde Sayın Erol Özvar’ı arayıp rahmetli hocamız adına bir sempozyum yapmak istediğimizi söyledim. Kendisi bizim de böyle bir isteğimiz var deyince birlikte yapmaya karar verdik’ dedi.


Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen ‘Mehmet Genç gibi bilim yapan ilim yapan bir hocayı en iyi anma şekli bilim kongresi, sempozyumu yapmaktır. Hocamız Marmara Üniversitesi’nde 20 yıl öğrenci yetiştirmiştir ve dünyada çok önemli bir saygınlığı vardır. Hem Marmara Üniversitesi hem de ülkemiz iktisat tarihi alanında çok önemli hocalar yetiştirdi.’ diye konuştu.

“Mehmet Genç’in Mirası” başlıklı ilk günkü açılış panelinde söz alan konuşmacılar hocaları Mehmet Genç’in iktisat tarihine bakışını ve çalışma yöntemlerini anlattılar. Marmara Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu iktisat tarihçileri arasında olmanın kendisini güvende hissettirdiğini belirterek, ’İktisat tarihi multidisipliner bir daldır. İktisat tarihçisi olmak istiyorsanız iktisat, maliye bileceksiniz Osmanlı tarihi ile uğraşacaksanız, dahası fıkıh da bileceksiniz.’ dedi.


Prof. Dr. İdris Bostan ‘Genellikle onu arşiv ortamında ya da derste tanıyanlar gerçek kimliği ile görüyorlardı. Biz onun yanında konuşmaya çekinirdik, çünkü bizim uzmanlık alanlarımızdaki konular hakkında bile bizden daha çok bilirdi. Her yaptığı çalışmayı yeterli görmeyen ve daha iyisini yapmak için çabalayan, arşivde neredeyse bilmediği belge kalmayan bir iktisatçıydı’ diye konuştu.


Güngören Belediyesi Genç Osman Kültür Merkezi’nde 17, 18 ve 19 Aralık günlerinde düzenlenen 15 farklı oturumda, Türkiye’den ve yurt dışından akademisyenler çalışmalarını sunacak. Sempozyum boyunca sunulan bildirilerin kitap olarak yayınlanması da planlanıyor.

HIZLI ERİŞİM