Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Deniz’in hazırladığı çalışma gençlerin sosyal medyaya bağımlılık derecelerini ortaya koydu.
Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin sosyal medyaya az bağımlı olduğu bulundu. Ancak alt ölçekler ayrıca analiz edildiğinde üniversite öğrencilerinin sosyal medya meşguliyetlerinin orta bağımlılık seviyesinde olduğu görüldü.
Ölçek cinsiyete göre yapılan değerlendirmede ise çarpıcı bir sonuç verdi. Kadınların sosyal medyadan duygusal destek aldığı sonucuna ulaşıldı. Erkeklerin ise sosyal medyadan olumsuz etkilendiği ortaya çıktı.
Sosyal medya bağımlılığı ölçeği İstanbul’da üçü vakıf ikisi devlet üniversitesinde eğitim alan ve yaşları 17 ile 45 arasında değişen 1034 üniversite öğrencisine uygulandı. Öğrencilere uygulanan ölçeğe göre; 17-20 yaş aralığındaki öğrencilerin 20-25 yaş grubuna göre sosyal medyaya zihinsel olarak daha fazla bağlı kaldığı sonucu ortaya çıktı.
Doç Dr. Levent Deniz konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doç Dr. Deniz; “Bu ölçeğin önemi günümüzde artan sosyal medya kullanımının sorun ve bağımlılık oluşturmasıyla alakalı bilimsel kanıtlara dayanan sonuçlar vermesidir. Sorun alanının ne kadar yaygın olduğu ve yakın gelecekte ne kadar yaygın olacağını saptamak açısından önemli bir çalışmadır. Sosyal medya bağımlılığı ölçeğinin alt ölçekleri; sosyal medya bağımlılığı, meşguliyet faktörü, duygu durum düzenleme faktörü, tekrarlama faktörü ve çatışma faktöründen oluşuyor. Bu ölçekler olayı farklı açılardan görmemizi sağlıyor. Bu faktörlerden çıkan sonuçlar sosyal medya bağımlılığının derecesini görmemizi sağlıyor.” ifadelerini kullandı.