Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi Deprem Tatbikatına Katıldı

Ülkemizde 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü sebebiyle İstanbul’un Kadıköy ilçesinde gerçekleştirilen deprem tatbikatına Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi (MÜSAR) de katıldı. Kadıköy Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü Afet Yönetim Bürosu koordinasyonuyla, İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü gözetiminde, 4 Şubat Salı günü AFAD İlçe Merkezi’nde düzenlenen tatbikata, İstanbul İtfaiyesi Anadolu Yakası Arama Kurtarma Takımı, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi de katıldı.

Tatbikat, 13.30’da Adalar açıklarında gerçekleşen ve büyüklüğü 7.3 olan deprem bilgisi senaryosunun gelmesi ile başladı. Mesajı alan ekiplerin Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde oluşturulan Arama Kurtarma Harekât Merkezine intikal etmesinden sonra buradan Zühtüpaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için yıkılacak olan bir binanın amacına uygun şekilde yıkılması ile de enkaza müdahale şeklinde gerçekleştirildi. Enkaz bölgesinde köpeklerle yapılan arama ve değerlendirmelerden sonra temsili olarak enkaza yerleştirilen 4 kazazedeyi kurtarma çalışması başladı.

Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma ekibi de tespit edilen bir kazazedeyi kurtarma operasyonunu gerçekleştirdi. Kazazede birkaç saatlik bir çalışma sonunda ekip üyeleri tarafından enkazda açılan bir dehlizden sedyeye bağlanarak güvenli bir şekilde çıkarıldı.

Tatbikattan sonra konuştuğumuz arama kurtarma ekibi gönüllüsü  üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Kenan Kort, tatbikatın çok verimli geçtiğini belirterek, "Üniversitemiz Rektörlüğünün düzenlediği eğitimleri tamamlayarak arama kurtarma gönüllüsü olduğunu ve MÜSAR ekibine katıldığını, daha önce 6 Şubat depreminde Antakya'da da Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi  olarak kurtarma çalışmalarında bulunduklarını, bu tür çalışmaların ekibi hazır tutmak için çok önemli olduğunu, yeni katılan arkadaşlarıyla birlikte  afetlere hazır bir üniversite için çalıştıklarını, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne böyle bir ekip kurduğu ve eğitimler düzenlediği  için teşekkür ettiklerini söyledi. Arama Kurtarma Ekibi sorumlusu, Koruma ve Güvenlik Şube Müdürü Uğur Cinoğlu da "Bu tatbikat depremde kaybettiklerimizi anmak ve ekip üyelerine tecrübe kazandırmak için güzel bir fırsat oldu. Eğitim ve tatbikat çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.

HIZLI ERİŞİM