Marmara Üniversitesi ve TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. iş birliğiyle, Mühendislik Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümü lisans derslerinin uygulandığı ve aynı zamanda araştırma amacıyla kurulan “Korozyon, Enerji ve Kimyasal Teknolojiler Laboratuvarı” ve “Isıl İşlem ve Yüksek Sıcaklık Korozyon Laboratuvarı’nın açılış töreni 15 Ocak Çarşamba günü Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Mühendislik Fakültesi binasında gerçekleşti. Açılış törenine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit’in yanı sıra Marmara Üniversitesi Yönetimi, Senato Üyeleri, öğretim üyeleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Ekici’nin açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Ekici konuşmasında, “Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bünyesinde kurulan uzay ve havacılık endüstrisinde kullanılan malzemelerin yüksek sıcaklık altında çalışırken karşılaştığı korozyon problemin incelenmesi ve bu problemin çözülmesi için farklı kaplama malzemelerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan ileri bir araştırma laboratuvarlarına kavuşmuş bulunuyoruz. Laboratuvarların tasarımı üretimi ve hazır hale getirilmesi tamamen TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin maddi ve manevi destekleriyle gerçekleşmiştir. Bu nedenle desteğini üniversitemizden esirgemeyen TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit hocamıza ve TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. yöneticilerine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” diyerek sözlerine son verdi. Dekan Ekici’nin konuşmasının ardından Marmara Üniversitesi’nin tanıtım filmi izleyicilerle buluştu.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt törende yapmış olduğu konuşmasında “Isıl İşlem ve Yüksek Sıcaklık Korozyon Laboratuvarı ve Korozyon, Enerji ve Kimyasal Teknolojiler Laboratuvarı isimli iki yeni laboratuvarımız TEI- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin büyük katkılarıyla Mühendislik Fakültemizin önemli değerleri arasındaki yerini almıştır. Öğrencilerimiz bu laboratuvarlarda hocalarının da desteğiyle elde ettikleri başarılarla sektörün en güzel noktalarına erişecekler, mesleklerinin zirvesinde Türkiye’nin geleceğine yön verecek, vizyonuna ve marka değerine doğrudan katkı sağlayacaklar” dedi.
İki kurum arasındaki iş birliğini, Türkiye’nin başka hiçbir ülkeye muhtaç olmadan kendi kendine yetebilen ve milli sistemleriyle tam bağımsız bir savunma sanayi kurabilen bir ülke olma ideali adına önemli bir adım olarak gören Rektör Kurt konuşmasında, “Üniversitemiz, ülkemizin en önemli araştırma üniversitelerinden birisi olması yolunda emin adımlarla ilerlerken, Mühendislik Fakültemiz içerisinde yer alan bu yeni bu Ar-Ge alanlarımızda öğrencilerimizin özgün tasarımları ve analizlerinden oluşan başarılı projeler üretecek olması bu adımlarımıza daha güçlü bir anlam katacaktır” ifadelerine yer verdi.
Rektör Kurt, “Şüphesiz, önceki laboratuvarlarımız gibi bu iki yeni laboratuvarımız da öğrencilerimizin daha iyi yetişmesinde güçlü destek sağlayacak, yeni imkanlar ve fırsatlar sunacak ve belki de gelecekte önlerine çıkacak birçok engelin şimdiden kaldırılması noktasında büyük faydalar sağlayacaktır. Üniversite-Sanayi iş birliklerinde oluşturulan projelerle bizler her zaman, alanında iyi yetişmiş bir Marmara Üniversitesi öğrencisini ve mezununu ülkemizin hizmetine kazandırma amacını taşımaktayız” diye ekledi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un konuşmasının ardından TEI- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin tanıtım filmiyle törene devam edildi.
TEI- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, törende yapmış olduğu konuşmasında “TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. 1985 yılında ilk atılan imzalarla işe başlayan bir kurum olarak 2025 yılı, Ocak ayı itibariyle 40.yılımızı doldurmuş oluyoruz. Kuruluşundan bu yana 40 yıl içerisinde ve özellikle son 20 yılda yapmış olduğu hamleleriyle TEI İmalat Teknolojilerinde dünyada en önde gelen şirketlerinden biri haline gelmiştir. Tabii ki son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın da iradesiyle ve güçlü destekleriyle ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ girişimi savunma sanayiimizi bambaşka bir noktaya taşımaktadır. Savunma sanayiimize dönük yatırımların çok güçlü hale getirilmesiyle birlikte büyük bütçelerle oldukça başarılı projeler ortaya çıkmıştır” dedi.
Prof. Akşit konuşmasında “Günümüzde uçak motoru yapmak için milyarlarca dolar harcamak, çok fazla zamana ihtiyaç duymak, emek harcamak ve çok nitelikli insan kaynağı yetiştirmek gerekmektedir. Ve tüm bunların yanı sıra bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürmek gerekir. Ve bizler tüm bunların farkındalığıyla, hedefimize emin adımlarla ve sabırla teker teker işleyerek ilerliyoruz. Motoru hayata geçirmek demek büyük bir ekosistem demektir. Motoru tasarlamak başlı başına çok önemli bir proje ve başarıdır ancak yeterli değildir çünkü motoru üretmek zorundasınız. Avrupa’nın 17 yılda yaptığını bizler çok daha kısa sürede hayata geçirmek için çabaladık ve helikopter motorumuzu 6 yıl 3 haftada tamamlayarak uçurduk. Bu başarı tabi siyasetteki sürekli istikrar ve ciddi bir devlet desteğiyle ortaya çıkmıştır. TEI- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. olarak, 2014 yılı başında 80 kişilik Ar-Ge mühendislik ekibimiz varken 11 yılda 15 kat büyüyerek 1700 kişilik bir kuruma dönüşmüştür” diye ekledi.
Konuşmasında Marmara Üniversitesi ile olan iş birliğine de değinen Prof. Akşit, “Türkiye’de bizim ihtiyaç duyduğumuz teknoloji hamlelerine dönük akademik çalışmaları yürüten önemli bir kurum olan Marmara Üniversitesi’nin yetişmiş insan kaynağı bizler için önemli bir değerdir. Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Cevat Sarıoğlu hocamızla tanışmak bizler için bir şans olmuştur. Kendisiyle ve birlikte çalıştığı öğrencileriyle kurulan iş birliği sonucunda bugün burada açılışı yapılan laboratuvarlar çok emek verilerek gerek alt yapısıyla gerek üst yapısıyla her bir detayı düşünülerek hayata geçirilmiş oldu. Açmış olduğumuz laboratuvarlar, uçak motoru yapımındaki ekosistemi oluşturan çok önemli tuğlalardan biridir. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Marmara Üniversitesi, “Korozyon, Enerji ve Kimyasal Teknolojiler Laboratuvarı” ve “Isıl İşlem ve Yüksek Sıcaklık Korozyon Laboratuvarı”nın açılış için düzenlenen tören, toplu fotoğraf çekimi ve yeni açılan laboratuvarların öğrencilerle birlikte gezilmesiyle son buldu.