Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından hazırlanan anma programı Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda gerçekleşti.
Marmara Üniversitesi fakülte kurucusu Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız, Prof. Dr. Acar Sevim ve Dr. Durmuş Hocaoğlu’nu anma programı açılış konuşması Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot tarafından yapıldı, akademik anlamda Türkiye için önemli olan ve pek çok öğrenci yetiştiren hocaların bu programda anılması sebebiyle programın da önem arz ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Fehmi Yılmaz ise konuşmasında programın önemini belirterek, Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız hocayla yaşadığı anılardan bahsetti.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz, programın konuklarını karşıladı ve anma programının öneminden bahsetti. Program, hocaların fotoğraflarından hazırlanmış video sunumu ile devam etti.
Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız, Prof. Dr. Acar Sevim ve Dr. Durmuş Hocaoğlu’nu anma program panelinin moderatörlüğünü Doç. Dr. M. Hanefi Bostan yaptı. Konuşmacılar ise; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Sezgin, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız oldu.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Sezgin konuşmasında üç hocanın ortak paydalarını ve anılarını anlatarak kendilerini andı. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise Prof. Dr. Acar Sevim’in bizzat yaşadığı çeviri kitaplarla ilgili sıkıntılarla birlikte dönemin tarih çevirileri ile ilgili sıkıntılarını anlattı. Prof. Dr. Afyoncu konuşmasında Prof. Dr. Sevim’i ‘Hayatında iki tutkusu vardı; biri Türk Tarihi diğeri ise Fenerbahçe’ydi’ diyerek andı.
Prof. Dr. Acar Sevim’in öğrencisi olan Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Yıldız ise henüz lisans öğrencisiyken Prof. Dr. Sevim’in ona yol gösterdiğini anlatarak kendisinin en değerli özelliklerinden birinin de mütevazılığı olduğunu söyledi. Panele Prof. Dr. Acar Sevim’in kitaplarını getiren Prof. Dr. Yıldız, kitapları dinleyicilere tek tek tanıtarak önemlerini belirtti.
Panelde Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ‘Hakkı Hoca’nın arkasında Edebiyat Fakültesi, Durmuş Hoca’nın arkasında kitapları kaldı, Acar Hoca’nın arkasında ise Türkiye’de Alman kimliğinin oluşması adına önemli kitaplar kaldı’ diyerek sözlerini bitirdi.
Panel soru cevap bölümünün ardından son buldu.