Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Tarafından 17-18 Mayıs 2022 Tarihlerinde “Türk Tarihinin Kadim Şehirleri” Adlı Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü daha önce gerçekleştirdiği “Türk Tarihinde Liderler”, “Türk Dünyasının Manevi Liderleri” sempozyumlarından sonra Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kurt’un himayelerinde, Türk tarihine damgasını vurmuş, vatan ve gönül coğrafyamızda yer alan kadim şehirleri uluslararası bir sempozyumda ele aldı. 17-18 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Türk Dünyasının Kadim Şehirleri” konulu bu uluslararası sempozyumda sunumlar Mekke-Kudüs-Medine’yle başladı ve İstanbul ile son buldu. Sempozyumda 26 kadim şehir, din, dil, tarih, kültür, edebiyat, ekonomi, mimari, nüfus ve stratejik önemi çerçevesinde iki günlük toplantıda değerlendirildi. Sempozyuma, Azerbaycan’dan, Bosna’dan, Özbekistan’dan ve Kazakistan’dan gelen akademisyenlerin yanında 19 akademisyen de yurtiçinden katıldı.  

17 Mayıs 2022 tarihinde başlayan sempozyumun I. oturumu, Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezinde oturum başkanı Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, “Türk Kültürünün Üç Kutsal Şehri: Mekke-Kudüs Medine”, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Ötüken’in Yeri Neresi?”, Doç. Dr. Kürşat Yıldırım, “Kaybolanların İzinde: Kaşgar”; Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, “Türk Dünyasının İlim ve Kültür Başkenti: Kazan”; Doç. Dr. Muhammed Bilal Çelik, “Türk-İslam Medeniyetinin Sembol Şehri: Buhara-yı Şerif” konulu tebliğlerini sundular.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumu Marmara Üniversitesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda yapıldı. II. oturumda, Prof. Dr. Bereket Karibaev, “Türkistan Şehrinin Türk Tarihi Açısından Önemi”; Doç. Dr. Murat Özkan, “Doğu ve Batı’nın Bilge Menzili: Mavi Kubbeli Semerkant”; Prof. Dr. Dinçer Koç, “Türk Tarihinin Harezm’deki Mirası: Kadim Hive ve Günümüze Ulaşan Yapılar”; Prof. Dr. Osman Gazi Özgüdenli, “Büyük Selçuklu Devleti’nin İlk Başkenti Nîşâbûr”; Doç. Dr. Neriman Ersoy Hacısalihoğlu, “Balkanlarda Çok Kültürlü Bir Türk Şehri: Filibe” adlı bildirilerini ele aldılar.  

18 Mayıs 2022 tarihinde yapılan III. oturumda Dr. Mustafa Reşad Azizoğlu, “Oğuz Türkmen şehri: Gence”; Doç. Dr. Aziz Boran, “Karabağname”lerde Kadim Türk Yurdu Olan Şuşa Şehrinin Tarihi”; Doç. Dr. Ramin Sadık, “Tarihi ve Kültürü Bağlamında Kadim Azerbaycan Şehri: Şeki ”; Dr. Leyla Yıldız, “Sırlardan Yansımalar: Orta Çağ Türk-İran Dünyasında “Müstakil” Bir “Dünyâ”  Tebrîz”; Prof. Dr. Davut Hut, “Türk Dünyasının Irak’taki Kadim Şehri: Kerkük” adlı bildirilerini sundular.  IV. oturumda Prof. Dr. Levent Kayapınar, “Selanik”; Prof. Dr. Mehmet İnbaşı, “Üsküp Şehri”; Prof. Dr. Muhiddin Mulalic, “Saraybosna’daki Kozmopolit Kültürde ve Gelenekte Osmanlının İzleri adlı bildirilerini ele aldılar.  V. oturumda Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Türk Tarihinin Kadim Şehri: Konya”; Prof. Dr. Mefail Hızlı, “Osmanlı’yı Doğuran Şehir: Bursa”; Dr. Ayşegül İnginar Kemaloğlu, “Bir Şehrin İmarı ve İhyası: Edirne”; Doç. Dr. Yunus Uğur, “Büyük İstanbul'un Oluşumu: Osmanlı İstanbulunun Sosyal-Mekânsal Gelişimi” konulu tebliğlerini sundular.  

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Ümraniye Belediyesi ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneğinin katkılarıyla hazırladığı uluslararası “Türk Tarihinin Kadim Şehirleri” sempozyumunun düzenlemesi ve sekretaryası Prof. Dr. Okan Yeşilot ve Dr. Bihter Gürışık Köksal tarafından yapıldı. Sempozyumda ele alınan tebliğler kitap olarak ilgililerin istifadesine sunulmak üzere hazırlanmaktadır.

 

 

 

 

 

HIZLI ERİŞİM