Programın açılış konuşması, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz tarafından yapıldı. Programa katılan misafirler konuşmalarında, halk kültürümüzde ritüelistik ve sosyalleşme amaçlı helva gelenekleri, Türklerde ölü aşı verme geleneğinin bir parçası olarak helva dağıtma, Türk Dili yadigarlarında şeker, tatlı, helva, kutsal bir yiyecek olarak helvanın işlevleri, babadan oğula Sinop'ta helvacılık gelenekleri, 18. yüzyıl İstanbul'unda helvacı esnafı, 15. asırdan Muhammed bin Mahmud Şirvani'nin helva tarifleri, batılı seyyahların gözüyle tatlı ve helva kültürümüz, şairin helva yaptığı koruk, helvanın şekeri, klasik Türk şiirinde helvaya dair ayrıntılar, klasik Türk şiirinde helvayla ilgili benzetmelerden bahsettiler.