Tekstil Sanayisinin Önde Gelenleri Öğrencilerle Buluştu

Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Kulübü’nün (MÜTEKS) düzenlediği, tekstil sanayisinin önde gelen isimlerini ve akademisyenleri öğrencilerle buluşturan Tekstil Zirvesi Paneli; 27 Şubat’ta, Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Usta’nın üstlendiği panele; Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Erdal, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman konuşmacı olarak katıldı. 

Panelde; tekstil sektörünün durumu, sektörün geleceği ve mevcut tekstil eğitimi üzerine konuşuldu. Öğrencilere geleceğe yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmeleri adına, birinci ağızdan tavsiyelerde bulunuldu.

Açılış konuşmasını yapan İsmail Usta, İTA Ar-Ge Merkezi’nin çok yakında açılacağını, bu vesileyle uygulamalı eğitimlerin daha nitelikli hale geleceğini söyledi. Teknoloji Fakültelerinde uygulama ağırlıklı eğitim verildiğinin altını çizen Usta; “Sanayiye yönelik uygulamalı eğitim alan öğrenciler, sektöre adım attıklarında bulundukları pozisyonun gerektirdiği görevlere hazır olacaklar.” sözlerini sarfetti.

Panel başlamadan önce bilgilendirici bir sunum gerçekleştiren Tekstilde Sektör Uzmanı Halil İbrahim Emir, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisindeki yerinden bahsetti. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 2. sektörü olan Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün, katma değerli ihracat gerçekleştiren büyük bir sektör olduğunu belirtti. 2019 yılı verilerine göre; istihdamda 1 milyonun üzerine ulaşıldığı bilgisini verdi.

Ahmet Öksüz, Ar-Ge Merkezi’nin önemine vurgu yaptı; böyle bir projeyi uygulamalı eğitim veren Marmara Üniversitesi ile birlikte hayata geçirmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Tekstil sanayicileri olarak, sanayiye yönelik uygulamalı eğitime çok önem verdiklerini söyleyen Öksüz, eğitim alanındaki çalışmalardan bahsetti. Başlattıkları burs programının önemine değindiği konuşmada, Marmara Üniversitesi’nde burs almaya hak kazanan 18 öğrenci olduğunu bu sayının artmasını hedeflediklerini ekledi. Ayrıca öğrencilere tavsiyeler veren Ahmet Öksüz; “İşverenler olarak; yaptığınız işi sahiplenmenizi ve kendinizi adamanızı bekliyoruz, bizler için istikrar çok önemli.” dedi. Her zaman öğrencilerin yanında olduklarını söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Ahmet Şişman, tekstil mühendislerine verilen bursun uzun yıllardır üzerinde çalışılan önemli bir proje olduğunu söyledi; eğitime verdikleri önemin altını çizdi. Tekstil mühendislerinin, 4 yıllık eğitim-öğretim sürecinde okulla sınırlı kalmayarak kendilerini yetiştirmeye devam etmeleri gerektiğini belirtti. Teoriden ziyade uygulama üzerinde çalışan öğrencilerin tekstil sanayisi sektöründe çok başarılı olduğunu söyleyen Şişman, çeşitli firmalarda staj yapmanın çok önemli bir kazanım olacağını ekledi. Sadece okumanın üretmeye yetmediğini de ekleyen Ahmet Şişman, sektörde istekli olanların başarılı olduğunu somut örneklerle anlattı.

Hasan Erdal, 2009 yılında kurulan Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nin eğitim anlayışından bahsettiği konuşmasında; “Temelde mühendislik fakültesiyiz. Farkımız, uygulamalı eğitim anlayışımızın fazla olmasından kaynaklanıyor; %60-%65 oranında uygulamalı ders müfredatına sahibiz.” sözlerini sarfetti. Sektörde yapılan stajların önemine vurgu yapan Erdal; 72 gün staj zorunluluğu bulunduğunu ilaveten öğrencilerin 7. yarıyılda “işbaşı eğitimi” adı altında bir dönemi işletmelerde geçirdiklerini; bunun çok önemli bir tecrübe olduğunu söyledi. Öğrencilere yönelik; “Teorik bilgileri hayata geçirebilirseniz başarılı olursunuz dolayısıyla okulda edindiğiniz bilgileri desteklemeli, kendinizi geliştirmelisiniz. Beşeri ilişkilerinize özen göstermeli, sosyal çevre edinmelisiniz.” tavsiyelerinde bulundu. 

Öğrencilerle soru-cevap yapılmasının ardından, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile panel sona erdi. 



Haber: Nida Şenler

 

HIZLI ERİŞİM