Prof. Dr. Mehmet Boynukalın Ayasofya Camii Baş İmamı Olarak Görevlendirildi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Boynukalın Ayasofya Camii’nde baş imam olarak görevlendirildi. Atamaya ilişkin olarak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "3 imam ve 5 müezzin arkadaşımızı inşallah Ayasofya Camii'ne atıyoruz, camimizi onlara emanet ediyoruz." dedi.

İbadete açılan Ayasofya Camii'nde baş imam olarak görevlendirilen Boynukalın, 1992 yılında el-Ezher Üniversitesi’nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini Marmara Üniversitesi'nde tamamlayan Boynukalın, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda “Fıkıh Usulünde Yenilenme İhtiyacı ve Ortaya Çıkardığı Tartışmalar” başlıklı teziyle 1999 yılında İslam hukuku doktoru oldu. 2000-2001 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yürütülen tefsir projesinde İmam Maturîdî’nin meşhur tefsiri Te’vîlâtu’l-Kurân adlı eserin ilmi neşir projesinde yer aldı. 2001-2006 yılları arasında İngiltere’de bilimsel araştırmalarını sürdüren Boynukalın, 2006-2011 yılları arasında Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) İslam hukuku dalında araştırma uzmanı ve İslam ansiklopedisi ilim heyeti üyesi olarak görev yaptı. Boynukalın 2011’de İslam hukuku doçenti, 2018 yılında ise profesör ünvanını aldı. Hanefî Mezhebi’nin kurucu imamlarından İmam Muhammed eş-Şeybânî’ye ait, mezhebin temel eseri el-Asl’ın ilmi neşrini gerçekleştiren Boynukalın’ın telif ettiği çok sayıda Türkçe ve Arapça kitap, makale ve ansiklopedi maddesi bulunmaktadır. Aynı zamanda kurra hafız olan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın hıfzını ve kıraat ilmi tahsilini Dülgerzade Camii İmam Hatibi Merhum Kurra Hafız İbrahim Gündoğan Hocaefendi’de tamamladı. Arapça ve İngilizce bilen Boynukalın, evli ve dört çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Mehmet Boynukalın Türkçe CV

Prof. Dr. Mehmet Boynukalın İngilizce CV