Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu'nun meslekteki 40. yılı sebebiyle Marmara Üniversitesi Sultanahmet Külliyesi'nde program ve panel düzenlendi. Programa, Prof. Dr. Tabakoğlu’nun mesai arkadaşları, öğrencileri, yetiştirdiği akademisyenler, ailesi ve üniversite personelinden çok sayıda kişi katıldı.
Programda, Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu'nun kısa dinletisinin ardından Prof. Dr. Tabakoğlu'nun hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Tabakoğlu'nun bilimsel kişiliği ve akademisyen rolü hakkında düzenlenen panele ise uzun yıllar onunla birlikte çalışmış, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, Marmara Üniversitesi geçmiş dönem rektörlerinden Prof. Dr. Necla Pur, Prof. Dr. Sabri Orman, Prof. Dr. Mesut Küçükkalay ve Ezel Erverdi konuşmacı olarak katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında, Tabakoğlu’nun İktisat Tarihi Anabilim Dalı’ndaki rolünün önemini vurgularken bu anabilim dalının oluşturduğu birikim sayesinde Marmara Üniversitesi bünyesinde ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi himayesinde İslam İktisadı ve Finansı Enstitüsü’nün kurulduğunu katılımcılara müjdeledi.
Marmara Üniversitesi geçmiş dönem rektörlerinden Prof. Dr. Necla Pur, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin Marmara Üniversitesi olma sürecini ve İktisat Tarihi Anabilimdalı’na Tabakoğlu’nun katkılarını dile getirdi.
Tabakoğlu ile uzun yıllar aynı odayı paylaşan Prof. Dr. Orman, Tabakoğlu’nun titizliğini, disiplinini ve üretkenliğini vurguladı. İktisat Bölümünün kurumsallaşmasındaki rolünü, bölümde Yüksek Lisans ve Doktora Programları açılması fikrinin Tabakoğlu’na ait olduğunu ifade ederek dile getirdi.
Tabakoğlu’nun biyografisini de içeren, Hikmetin Peşinde Üç Porte kitabının yazarı Prof. Dr. Küçükkalay, Tabakoğlu’nun bilim insanı yönüne ve akademik kimliğine dikkat çekti.
Ezel Erverdi ise Tabakoğlu’nun Hareket Dergisi’nde yazarlık yaptığı yıllara ait anılarını paylaştı.
Panel sonunda teşekkür konuşması yapan Prof. Dr. Tabakoğlu, 1970 yılından itibaren bu yola girdiğini ve hayat tecrübelerini gençlere aktarmak istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu vefa toplantısı, konuşurken şunu düşünüyorum. Türkiye'de de ilklerden belki. Çünkü birçok hocamız emekli oldu. Onlara bu vefa daha önceki yönetimler tarafından gösterilmedi. Bu hocalarımız emeklerini vermişti. Ben onlar adına da konuşmak ve hürmetlerimi bildirmek istiyorum. İnşallah bu başlangıç olur bundan sonra da devam eder. Çünkü biz akademiden dolayı gelenekçi bir yapıya sahip olmalıyız. Gelenekçi yapının en önemlisi ahde vefadır. Tüm hocalarımızı anmalıyız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Konuşmanın ardından Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu'na Marmara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Erol Özvar tarafından hediye takdim edildi.