Etkinlik, saygı duruşu ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Korosu'nun İstiklal Marşı'nı canlı olarak çalmasıyla başladı. Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir’in protokol konuşmasının ardından Müzik Eğitimi Anabilim Dalı korosu tarafından Şef Prof. Dr. Mustafa Uslu yönetiminde günün anlam ve önemine uygun parçalar seslendirildi. Dinletinin ardından ise Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Başarslan İstiklal Marşı'nı canlı olarak okudu.
Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Asiye Figen Kalkan tarafından hazırlanan ve bölüm öğrencilerinin seslendirdiği İstiklal Marşı temalı oratoryo ise dinleyicilerin beğeni ve coşkulu alkışları ile tamamlandı.
Programın son bölümünde ise Prof. Dr. Vahdettin Engin yönetimindeki panel yapıldı. Panelde Prof. Dr. Vahdettin Engin, İstiklal Marşı'nı hazırlayan tarihi zemin hakkında katılımcılara birikimlerini aktardı. Prof. Dr. Mesut Şen’in Mehmet Akif Ersoy’un dili ve edebi yönünü, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Babacan'ın ise Mehmet Akif Ersoy’un eğitimciliğini anlattığı panel, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin "İstiklal Marşı'nı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak" isimli sunumuyla sona erdi.
Program sonunda katılımcılara Bağcılar Belediyesi tarafından sağlanan “Safahat” ve “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy" (Yazar: Ertuğrul Düzdağ) isimli kitaplar dağıtıldı.