Marmara Üniversite’sinde Karadeniz Sempozyumu Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Avrupa Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen Karadeniz Sempozyumu 20 Aralık 2021 tarihinde Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Karadeniz özelinde uluslararası ilişkiler, hukuk, enerji ve güvenlik konularının ele alındığı ve üç oturumdan oluşan sempozyumun birinci oturumunun başkanlığını Türkiyat Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot üstlendi.  Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran’ın Montrö Boğazlar Sözleşmesi Bağlamında Karadeniz’i değerlendirdiği oturumda, Prof. Dr. Mitat Çelikpala İş Birliği ve Rekabet Sarmalında Karadeniz Bölgesi başlıklı konuşmasını yaptı.  Prof. Dr. Talip Küçükcan’ın, Karadeniz’in Yeni Jeo-Politik Dengelerine ve Güney Kafkasya’nın Türk Dış Politikasına ışık tuttuğu konuşmayla birlikte sempozyumun birinci oturumu sona erdi. Prof. Dr. Selami Kuran, Karadeniz’de yaşanan gelişmelerin hukuki boyutunu aktardığı konuşmasında, Karadeniz’de olası bir çatışmada Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin haklarını ve anlaşmaların maddelerini katılımcılarla paylaştı.  Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde benimsediği bölgesel sahiplik ilkesine değinen Prof. Dr. Mitat Çelikpala ise bölgedeki gelişmeler açısından Türkiye’nin kilit ülke olduğunu söyledi. Karadeniz’de yaşananların Türkiye’yi nasıl etkilediği konusuna dair geniş bir çerçeve çizilen sempozyumda Prof. Dr. Talip Küçükcan Karadeniz’deki güncel sorunlara Avrupa ülkelerinin bakışına değinerek, bölgede sıcak bir çatışmanın zor olduğunu söyledi. Sonraki oturumlarda bölgesel ve küresel güçlerin Karadeniz politikalarının ve yakın tarihteki gelişmelerin ele alındığı sempozyum, alanında uzman birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi.