Marmara Üniversitesi’nde Dijital İşletme Zirvesi Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) tarafından 13 Aralık 2021 tarihinde Dijital İşletme Zirvesi düzenlendi.  Dijital İşletme Zirvesi’ne iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü TRT Spikeri Mehmet Çelikyay’ın yaptığı “Dijital İşletme Zirvesi’’ne Renault- MAIS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Biçer, Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, İmes Sanayi Sitesi Başkanı Kemal Akar, Ekonomist Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen yaptı.

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, “Merkezimizde birçok çalışma yapılıyor ama merkezimizin çok önemli bir özelliği var. Türkiye'nin ilk kurulan ve bir üniversiteye bağlı olan kadın araştırmaları merkezi, biz de o yüzden bu öncülüğü bütün çalışmalarımızda devam ettirmek ve sizlere topluma faydalı işler sunmak adına birçok zirve ve çalışma yapıyoruz hem bilimsel hem de akademik araştırmalar yapıyoruz hem de sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz geçtiğimiz son 2 ay içerisinde örneğin engelli öğrenci birim koordinatörlüğü ile birlikte engelli kadınların sosyal hayata katılımı ve istihdamı çalıştayı gerçekleştirdik.  Yine Mardin'de spor ve kadın zirvesi düzenledik o da yine üniversitemizle mal olmuş bir zirve haline geldi. Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız çalıştay sonuçlarını çok yakından takip etti. Bugün de yine özellikle yaşadığımız pandemi döneminde işletmelerin dijital dönüşümü ile beraber kadın istihdamının değişimi, iş yaşam dengesinin değişimi, cam tavan sendromu ve uzaktan çalışmanın işletmelerdeki etkisini incelemek için, üniversite-sanayi iş birliği gereği ve teorik bilgilerin profesyonellikle birleşerek daha fazla katma değer üreteceğinden hareketle bugün bu değerli paneli düzenleme kararı aldık. İşletme fonksiyonları öyle bir şey ki, üretim satış pazarlama bunların hepsi birbirini etkiliyor ve kadınlarımızla ilgili, çocuklarla gençlerimiz ve onların gelecekleri ile ilgili de birçok faktörü yakından etkiliyor bu sebepten dolayı da konuyu geniş kapsamıyla farklı sektörlerdeki sektörün öncüsü temsilcileri ile ele almanın daha geniş bir perspektiften ele almanın daha doğru olacağına inancımızdan bugün bu zirveyi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Ardından konuşan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen ise, ‘’Covid-19 süreci bazı şeyleri çok kökten değiştirdi. Hizmet sektörünü kökten değiştirdi. Sanayi sektöründe ise bazı süreçleri kökten değiştirdi. Ama karşımıza yeni bir şey çıktı, biz bundan iki sene önce bütün derslerimizi bütün eğitimimizi internet üzerinden yapacağımız dijital ortama taşıyacağımız söyleseydiniz, evet bu konuda çalışmalarımız var ilerliyoruz derdik. Ama Covid-19 süreci eğitimi artık dijitalleştirdi. Aynı şekilde basın yayın hizmet sektörü büyük ölçüde ister istemez dijitalleştirmek zorunda kalındı. Bazı büyük şirketlerimiz zaten bu çerçevede çok büyük adımlar atmışlardı ve bunun genele yayılması ve toplum tarafından içselleştirilmesi özümsenmesinin bu kadar kolay olacağını ben kişisel olarak zannetmiyordum. Bu süreci yaşamamız bize çok şey kattı. Ama bazı konularda da üzerine düşünülmesi gereken araştırılması gereken tartışılması gereken yönleri de ortaya koydu. Bunların bir tanesi de cinsiyet eşitliği iş dünyasında kadının rolü ve bunun gelişimi üniversitemiz bu konu daha önce Fatma Ayanoğlu hocamızın ifade ettiği gibi öncü kuruluşlarından biri. 30 yıldır kadın çalışmaları konusunda bir merkeze ve bu konuda çeşitli aktivitelere sahip öncelikle bu tür toplantıları düzenlemesinde katkıları organizasyonunun sahibi olarak Fatma Ayanoğlu hocamıza teşekkür ediyoruz’’ dedi.

Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Biçer konuşmasında “Babamın sanayici olmasının da etkisiyle 14 15 yaşında levye ve havyeyle gezen bir çocukluk geçirdim. Evde babam herhangi bir şeyi kendi tamir etmeye çalışırdı ben de oyuncaklarımla oynamak yerine tornavidalarla oynuyordum. Fabrikaya ilk gittiğimde 18 yaşındaydım bu arada üniversite eğitimim devam ediyordu. O fabrikada esas beni cezbeden şey kalıphaneye girmek oldu. Bugün bile aynı heyecanı yaşadığım çok büyülü bir dünya gibi gelmişti bana.” diyerek mesleğe ilgisinin nasıl başladığını aktardı. 

İMES Sanayi Sitesi Başkanı Kemal Akar konuşmasında, İMES Sanayisi Sitesinin içinde bulunan binden fazla 7/24 çalışan işletmeleri olduğunu, pandemi dönemindeki hafta sonu yasaklarında bile valilik ve kaymakamlıktan gerekli izinleri alarak fabrikaların çalışmasına yönelik her türlü desteği verdiğini belirtti.  Bu dönemde Çin’in Covid süreciyle birlikte duraksamasının kendilerinin ihracat oranlarını arttırdığını da sözlerine ekledi. 

Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş konuşmasında, 2002’de Amerika’da bir arkadaşını ziyaretinde online satış ifadesini ilk kez duyduğunu, insanların görmeden dokunmadan alışveriş yapmasının kendisine çok şaşırtıcı geldiğini ifade ederek, o günden sonra web sitesini detaylı öğrenerek bu işe atıldığını sözlerine ekledi.

Renault- MAIS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş konuşmasında, “Otomotiv sektörü özellikle son 10 yılda talebin değişmesi ve evrilmesi sebebiyle büyük bir değişim ve dönüşüm içine girdi. Her bin kişiye yaklaşık 170 tane kullanılabilir nitelikte araç düştüğünü dikkate alırsak, Türkiye’yi diğer ülkelerle mukayese ettiğimizde otomotiv sektörü açısından esasında araç fakiri bir ülke olduğunu görmekteyiz. İstanbul, Ankara ve İzmir’in trafiği sizi yanıltmasın zira İstanbul da belki 300 araç olarak görüyorsunuz ama doğuya gittiğinizde bu sayı 40 – 50 araca düşüyor” dedi.

Ekonomist Genel Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz konuşmasında, “Herkesin ne olduğunu anlamadığı ve büyük bir şok yaşadığı bir dönemde gözlemlediğim şey Türk sanayicisinin çok hızlı karar alması oldu. Bazıları teknolojik alt yapılarını sağlamış olduğundan hazırlıklıydı ama bazıları teknolojik yetersizlikten dolayı bu sürece hazır değildi.  Buna rağmen çok hızlı bir şekilde evlere döndük. Zorunlu olanlar işletmelere geri geldiler zorunlu olmayanlar uzaktan çalışmayla bu işe hızlı bir şekilde adapte oldular. Bunun bence en önemli nedeni Türk İş dünyası çok hızlı karar alabiliyor bu kararı hızlı bir şekilde uygulayabiliyor. Bu anlamda takdire şayandı” dedi.

Zirve Prof. Dr. Mustafa Çelen ve Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu tarafından katılımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

HIZLI ERİŞİM