Marmara Üniversitesi 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni, Göztepe Yerleşkesi’nde öğrenci ve çalışanlardan oluşan kalabalık bir toplulukla gerçekleştirildi. Tören Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve beraberindeki üniversite yöneticilerinin Atatürk Anıtı’nın önüne çelenk bırakması ile başladı. Saat 09.05’te siren sesleri ile birlikte gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
Törenin ardından Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda “Atatürk ve Türkoloji” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Şen’in yer aldığı konferansta “Türkoloji nedir? Türkoloji konusunda yapılan çalışmaların tarihsel gelişimi ve Atatürk’ün Türkoloji konusuna ilgisi ve yapılan çalışmalara verdiği destek” konuları ele alındı. Prof. Dr. Mesut Şen Atatürk’ü saygı ve şükranla anarak başladığı konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk dili zengin ve geniş bir dildir; her mefhumu ifadeye kabiliyeti vardır. Yalnız onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde işlemek lazımdır. Türk milletini ve Türk dilini medeniyet tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz” sözlerine yer vererek, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk yurduna bağımsızlığını kazandırdığı gibi, Türk diline de bağımsızlığını kazandırmıştır. Türkçe O’nun sayesinde bugün Türk Ulusunun her ferdinin, elinde yazı, dilinde ses, zihninde kavram, gönlünde sevgi olarak geleceğe emin adımlarla yürümektedir” dedi.
Program kapsamında konuşma yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Harun Duman ise “Atatürk denilince ilk önce akılcılık, cesaret, coşku, heyecan, kararlılık ve savaşçılık akla gelmelidir. O tam anlamıyla bir mücadele insanıdır” diyerek bazı insanların dünyadan göçüp gittikten sonra izler bıraktığını ve Gazi Paşa’nın da bu iz bırakan insanlardan biri olduğunu söyledi. Atatürk’ün “Benim en büyük eserim Cumhuriyettir!” sözünü paylaşan Prof. Dr. Duman, Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya durdukça anılacağını ve önümüzü aydınlatacağını vurguladı.
Programda son olarak “Türkülerle Atatürk’ün İzinden” isimli bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. “Grup Marmaralılar” tarafından icra edilen konserde Atatürk’ün milli mücadele yılları ve sonraki dönemlerde ziyaret ettiği yurdumuzun çeşitli illerinden türküler seslendirildi.
Tören, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un etkinlikte emeği geçenlere çiçek takdimi ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Çelen, Prof. Dr. Hasan Korkut, Genel Sekreter Dr. Murat Arısal ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı V. Prof. Dr. Sebahat Deniz ile birlikte teşekkür belgesi takdimleri ile sona erdi.
Atamızı saygıyla anıyoruz.