Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim-Araştırma Binaları Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim-Araştırma Binaları Açılış Töreni 13 Eylül 2024 Cuma günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi. Açılış törenine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Valisi Davut Gül, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, öğretim üyeleri ve birçok davetli eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gurur duyuyorum.”

Davetlileri selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin en köklü, en seçkin yükseköğrenim kurumlarından biri olan Marmara Üniversitesi’nin öğrencisi ve mezunu olmaktan gurur duyuyorum. Bu güzide çatı altında aldığımız eğitim, hayatımızın her safhasında bize yol gösterdi" dedi.

Açılış töreninde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün şahsen ayrı bir heyecan içerisindeyim. Projesinden temel atmasına kadar, yapım sürecinin her aşamasını bizzat takip ettiğim Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi'ni açmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Mensubu olmaktan daima iftihar ettiğim Marmara Üniversitesi’nin benim hayatımda çok müstesna bir yeri var. Bundan 43 yıl önce, 1981 yılında şimdiki ismiyle Üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldum. Siyasi hayatım boyunca şahsıma tevcih edilen 60'ı aşkın fahri doktor unvanlarından en anlamlısını 2013 yılında üniversitemden aldım" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Marmara Üniversitesi’ne olan vefa borcumu ödemeye gayret ediyorum.”

Erdoğan, Marmara Üniversitesi’nin akademik yıl açılışlarına pek çok kez katıldığını, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak, mezun olduğu üniversitenin her meselesiyle yakından ilgilenerek vefa borcunu ödemeye gayret ettiğini vurguladı.

Bugünkü açılış töreniyle tüm çabaların adeta taçlandırılmış olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin en köklü, en seçkin yükseköğrenim kurumlarından biri olan Marmara Üniversitesi’nin öğrencisi ve mezunu olmaktan gurur duyuyorum. Bu güzide çatı altında aldığımız eğitim hayatımızın her safhasında bize yol gösterdi. Burada kurulan dostluklar ve arkadaşlıkların yeri daima farklı oldu. İnşallah bundan sonra da Marmaralı olmaktan gurur duyacağım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversitesi olmayan ilimiz yok.”

Erdoğan, "Türkiye yüzyılını, bilimin, teknolojinin, refahın yüzyılı haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Son 22 yılda bu hedef doğrultusunda çok önemli adımlar attık. 2002’de 76 üniversitemiz varken bugün bu sayı 208’e yükseldi. Şu anda 81 vilayetin 81’inde hamdolsun üniversitelerimiz var. Üniversitesi olmayan ilimiz yok. Söz verdik. "Üniversitesi olmayan şehir bırakmayacağız" dedik ve bırakmadık. Yükseköğrenim imkanını ülkemizin en ücra köşesine kadar taşıdık. Profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayımızı da buna göre artırdık. Sadece belli şehirlerde değil, tüm coğrafi bölgelerimizde güçlü, dinamik, üretken bir araştırma, geliştirme ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Önümüzdeki dönemde çok daha fazlasını yapacağız. Bu duygularla Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nin ülkemize, milletimize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitemizin yönetimine, hocalarına ve öğrencilerine Rabbimden üstün başarılar diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üniversitemizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz."

Külliyenin, sadece bulunduğu bölgenin değil, tüm İstanbul'un çehresini değiştireceğini kaydeden Erdoğan, külliyenin inşasında emeği ve alın teri bulunan işçisinden mühendisine herkese teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmara Üniversitesi'nin, uluslararası sıralamalarda Türkiye'yi temsil eden ilk 10 üniversite arasında yer aldığını belirterek "141 yıllık köklü tarihinde Türkiye'ye nice siyasetçi, bürokrat, iş insanı, bilim adamı, hoca, gazeteci, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı kazandıran Üniversitemizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Murat Kurum, “Örnek bir kampüs inşa ettik.”

Açılış törenindeki konuşmasında külliyenin, deprem dayanıklılığı ve sürdürülebilir özellikleri ile dikkat çektiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gençlerin eğitim alacakları bu alanda kendi kültürel değerlerini üretebileceklerini ifade etti. Bakan Kurum, ayrıca, kampüsün kentsel dönüşüm projeleri açısından önemli bir örnek olduğunu söyledi.

Bakan Kurum, "Biz yüzyıllar boyunca, ilmin bayrağını dünyanın her bir noktasına taşımış bir devletiz. İlmin ışığıyla, insanlığı karanlıktan aydınlığa taşımış bir milletiz. İşte bu şuurla, külliyemizin her noktasına, tarihi ve ilmi kimliğimizi, burada gerek Selçuklu gerek Osmanlı gerekse Türk mimarisinin tüm detaylarını projemize yansıtma gayretinde olduk" dedi.

Külliyenin geniş sınıfları, son teknoloji laboratuvarları, atölye ve aktivite alanlarıyla dünyaya örnek bir kampüs olduğunu ifade eden Kurum, bulunduğu topoğrafyaya uyumu, sıfır atık uygulamaları, yenilebilir enerji kaynaklarından istifade eden fakültede yeşilin hâkim olmasıyla, depreme dayanıklı binaları ve yapı malzemeleriyle çağın ihtiyaçlarına cevap veren bir tasarım harikası olduğunu bildirdi.

Külliyenin Selçuklu ve Osmanlı çizgileriyle yatay mimarinin en nadide örneği olduğuna dikkati çeken Bakan Kurum, şunları kaydetti: "Duamız şudur ki inşallah burada kendini bilen, atasını, neslini sayan bir gençlik yetişsin. Teknoloji alanında çalışan genç beyinlerimiz buradan dünyaya açılsın. On binlerce öğrencisiyle, İstanbul'umuzun ekonomik, sosyal, kültürel hayatına mührünü vursun. Kendi kavramlarımızı burada, üniversitemizde üretelim. Kendi geleceğimizi burada kuralım ve Türkiye Yüzyılı’nı, kaliteli insan gücümüzle, milletin dertlerine çare bulan bilim insanlarımızla, küresel rekabete katılabilen okullarımızla gerçekleştirelim. Biz zatıalinizin liderliğinde, 'Beşikten mezara ilim' diyen her gencimiz için, beşikten mezara kadar eser üretmeye devam edeceğiz."

Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Sadece ülkemizde değil, dünyada eşsiz bir proje olacaktır.”

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt açılış töreninde yapmış olduğu konuşmasında, "Üç etaptan oluşan külliyemiz tamamlandığında eğitim ve öğretimin standart gereklerini sağlayan hatta daha da ileriye taşıyan maddi donanımın yanında öğrencilerimizin sosyal ihtiyaçlarını gözetici, ekosistemi sağlayan, akademisyen ve idari personelin beklentilerini karşılayan, sadece ülkemizde değil tüm dünyada eşsiz bir üniversite projesi olacaktır" dedi. Rektör Kurt, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri ile akademik ve idari kadrolardan oluşan 75 bini aşkın nüfusuyla, 300 binden fazla mezunuyla, 9 ayrı yerleşkedeki eğitim ve öğretim birimleri, 21 fakülte, 14 enstitü, 3 yüksekokul ve 42 uygulama araştırma merkezi bulunan üniversitelerinin tarihi bir gün yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Kurt, dağınık yerleşkeleri bir araya getirebilmek için 2016'da Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın destek ve talimatlarıyla üniversitelerine tahsis edilen arazi üzerinde 2019'un Kasım ayında temelleri atılan külliyenin birinci ve ikinci etabının resmi açılışlarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan Külliyesinin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla öğrenci, akademisyen ve idari kadrosuyla 35 bin kişilik nüfusa sahip olacağını dile getiren Prof. Kurt, şöyle devam etti: "Böylece dağınık üniversite yerleşkelerinden bir külliyeye, ana giriş kapısından sınıfındaki tahtasına kadar teknik ve estetik bir bütünlüğü gözeten, ideal bir eğitim, öğretim ve araştırma ortamından oluşan tek bir külliye ortaya çıkıyor. Bütün bu süreçlerde zatı devletlerinizin sıkça vurguladığı 'Eğitim için harcadığımız her bir kuruş, ülkemizin geleceğine yapılmış en büyük yatırımdır.' yaklaşımınızla hareket edildi. Çeyrek asra yaklaşan çok kıymetli liderliğinizde görev yapan hükümetler, eğitim öğretimin her aşamasına, anaokulundan doktoraya kadar eğitime verilen büyük önemi gösteren kararlara ve uygulamalara imza atmıştır.

Prof. Dr. Kurt, Marmara Üniversitesi'nin temelini Sultan İkinci Abdülhamid döneminde kurulan ticaret mektebinin oluşturduğunu söyledi. Yaklaşık 1,5 asırlık geçmişe sahip mektebin kurucusu Abdülhamid Han'ın isminden dolayı ilk dönemden itibaren Hamidiye Ticaret Mektebi olarak anıldığına dikkati çeken Kurt, "Marmara Üniversitesi’nin kuruluş hikayesinin tarihi mirasını taşıyan bu müstesna yapıda Sultanahmet Külliyemizde de bir süredir restorasyon ve güçlendirme çalışmalarını devam ettirmekteyiz. Üniversitemizin yüz akı binamızda yıl sonuna kadar inşallah tamamlanacak çalışmalarla bu tarihi mekânda üniversitemizin yapacağı uluslararası çaptaki eğitim, öğretim ve proje çalışmaları, ülkemizin bilim diplomasisine de önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Açılış töreni konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hediye takdim etti. Ve tören sonunda İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’un yapmış olduğu duanın ardından Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim-Araştırma Binaları Açılışı için kurdele kesildi. Program, aile fotoğrafı çekimiyle sona ererken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenin ardından beraberindeki heyetle birlikte yapımı tamamlanan binalarda incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA


HIZLI ERİŞİM