“Cumhuriyet’in İlanının 101. Yılı Kutlama Programı” Marmara Üniversitesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda 28 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilen törenle kutlandı. Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt gerçekleştirirken, törene akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de büyük ilgi gösterdi.
“Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 101. yılını kutladığımız bugün, bizim en büyük gurur günümüz” diyerek sözlerine başlayan Rektör Kurt, “Bugün, ‘29 Ekim 1923-Cumhuriyet’in İlanı’, Türk tarihinin şanlı sayfalarından biri, aynı zamanda bedeli ağır bir şekilde ödenmiş bir İstiklal destanının zafer günüdür. Bugün, aynı zamanda sömürgeci devletlerin Anadolu’yu işgal girişimine dur diyen kahraman Türk milletinin kararlı duruşunu ve kendi geleceğini belirleme azminin tüm dünyaya haykırıldığı gündür” dedi.
“Bugün Türkiye’nin Doğum Günüdür”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir” diyerek Cumhuriyet’in ne olduğunu açıkladığını belirten Prof. Dr. Kurt, Cumhuriyet fazilettir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile aziz şehitlerimizin bize bıraktığı kutlu bir mirastır. Bu kutlu mirasın yani Cumhuriyet’imizin ilelebet payidar olması konusunda hepimize görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.
“Cumhuriyet gençlere inanmaktır, güvenmektir ve bunu onlara hissettirmektir” diyen Rektör Kurt, “Sevgili gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz’ diyerek istiklal ve istikbalimizi sizlere emanet etmiştir. Bu emaneti gerektiği gibi korumak ve memleketimizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmek konusunda, gereken azim ve gayreti göstereceğinizden şüphe duymuyoruz” diyerek gençlere olan inancını vurguladı.
Marmara Üniversitesi’nin akademik ve idari personeliyle, mezunlarıyla ve tüm paydaşlarıyla birlikte, gelecek kuşakları yetiştirmenin sorumluluğunun farkında olduklarını belirten Kurt, ülkemizi daha da ileri taşımak için özellikle bilimsel ve teknolojik alanda gelişim için üniversitenin tüm mensuplarının var gücüyle çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” diyerek sözlerine son verirken, konuşmanın hemen devamında “Cumhuriyet'in Kuruluş Hikayesini Kazım Özalp anlatıyor: İstanbul Valiliği 29 Ekim Özel Filmi” konulu belgesel izletildi.
“Bir Ulusun Kendini Yoktan Var Edişin Öyküsü Bu”
Belgeselin hemen ardından gerçekleştirilen konferansta, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevtap Demirci, Cumhuriyet’in kuruluşunu, onu hazırlayan süreçten ve kısa sürede alınan büyük başarılardan bahsetti.
“Bu coğrafyayı hepimize vatan kılan ve uluslararası alanda milli bir devleti tanıtan bir halkın öyküsüdür bu” diyen Prof. Dr. Demirci, bu öyküyü Türklerin nasıl yazdığını kısa notlarla dile getirdi. “150 – 200 yıldır Avrupa’nın bir meselesi var, Şark meselesi. Bu Şark meselesi şu demek oluyor; Osmanlı İmparatorluğu ne olacak? Kendi dinamikleri ile dağılmaya yüz tutan bu imparatorluk dağıldığı zaman nasıl paylaşılacak, kim nereyi alacak? 200 sene kadar Avrupa bunu düşündü ve Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması için inanılmaz çaba sarf ettiler. Avrupa’nın desteğiyle etnik gruplar ayaklandı, Müslümanlar ayaklandı ve birçok bölücü unsur devreye sokuldu. Anadolu coğrafyasından Türkleri sürmek istediler” diye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sevtap Demirci, uzun yıllar İngiliz kaynaklarını incelediğini ve bu kaynaklarda çok ilginç notlara rastladığını belirtti.
İncelediği İngiliz kaynaklarının hepsinde “Uygarlıktan nasibini almayan bu Türkleri, geldikleri Orta Asya bozkırlarına geri göndereceğiz. Türkler mikrop gibidir. Bir damardan içeri girerler ve bütün vücuda yayılırlar” notunu gördüğünü belirten Prof. Dr. Demirci, “Bu kadar imkânsız koşullarda yürütülen bir milli direnişin, yok edilmeye çalışılan bir milletin öyküsüdür Cumhuriyet. Bu ulus sadece ayağa kalkmadı, bir de devlet kurdu, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Bu yüzdendir ki hala çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Batı, hala bu durumu kabullenemedi” dedi.
“Henüz İlan Edilmemiş Bir Devleti, Uluslararası Bir Alanda Tanıttı”
Bu dirilişin baş aktörünün Mustafa Kemal Atatürk olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirci, Batının Atatürk için, “Asi bir Türk ve bir avuç çapulcu Anadolu’da bir şeyler yapmaya çalışıyorlar” dediklerini söyledi. Asi denilen bir Türkün, 3 yıl gibi bir sürede İngiliz Hükümetini ve onun başbakanını devirmeyi başardığını belirten Prof. Dr. Demirci, “9 ay süren mücadelenin ardından, henüz ilan edilmemiş bir devletin, uluslararası alanda milli bir devlet olarak hukuken tanınmasını sağladı. Bu çok büyük bir başarıdır” şeklinde konuştu.
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından Prof. Dr. Sevtap Demirci’ye hediye takdimi yapıldı.
Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından Ümraniye Belediyesi’ne ait Mehter Takımı’nın konseri ile son buldu.