Marmara Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansı Gerçekleşti

Takdimini Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun yaptığı Marmara Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansı, 4 Ekim 2024 Cuma günü Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi’nin teşrifleriyle Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Marmara Üniversitesi akademik ve idari personelin yanı sıra Kuzey Makedonyalı öğrencilerin de katılım gösterdiği program; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuzey Makedonya Milli Marşı ile başladı. Programın açılış konuşması Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt yapmış olduğu konuşmada, “Marmara Üniversitesi olarak ülkemiz ve üniversitemiz için durmadan çalışarak pırıl pırıl çok kıymetli gençler yetiştirmeye, ülkemiz ve dünya bilimine akademik çalışmalarımızla katkı sunmaya çalışıyoruz. Bunun karşılığını da hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin başarılarıyla alıyoruz. Üniversitemizin bir buçuk asırlık tarihi boyunca bu başarılara erişmesinde, bu büyük yapıya kavuşmasında emeği olan, katkı sunan her bir değerli insana şükranlarımı sunuyorum” dedi.  

Rektör Kurt, “Üniversitemizin tüm bu bilimsel başarılarının yanı sıra sanatta, sporda ve birbirinden farklı alanlarda katıldığı yarışma ve müsabakalarda elde ettiği başarılar da bizler için gurur vesilesi olmaya devam ediyor. Önümüzdeki yeni akademik yılda bu başarıların artarak devam edeceğine inanıyor, üniversitemizi başarılarıyla temsil eden öğrencilerimizi ve onları yetiştiren, güçlendiren öğretim üyelerimizi de tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Rektör Kurt, “Bugün 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansını onurlandırarak Türkiye ve Kuzey Makedonya ilişkilerine dair tarihsel bir perspektif sunacak olan Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Sayın Afrim Gashi’ye şükranlarımı sunuyor, bu konferans vesilesiyle 2024-2025 Akademik Yılının üniversitemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor; hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum” sözleriyle konuşmalarını tamamladı.

Marmara Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansını onurlandıran Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi, “Tarih ve Siyaset Bakımından Kuzey Makedonya-Türkiye İlişkileri ile Dünyadaki Güncel Meseleler” başlıklı konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu dönemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve günümüze kadar süregelen iç içe geçmiş Türk-Makedon kültürü ve tarihine kronolojik bir bakış açısı sundu.

Başkan Gashi konuşmasında, “Churchill’in ‘Biz Çanakkale’de Türklerle değil Tanrıyla savaştık ve kaybettik’ sözleriyle tanımladığı bir savaşta Arnavutların Türkiye için neden savaştığını Türk öğrenciler açıklayamamakta ve Arnavut öğrenciler ise buna hiçbir anlam verememektedirler. Fakat bunun yanında hem Türk hem Arnavut öğrenciler Çanakkale Türküsünü günümüzde dinlemeye devam etmektedirler. Türkü yalnızca beste ve güftesinin benzerliğiyle değil onu dinleyen her gençte benzer duyguları tetiklemektedir” diyerek ortak kültüre ve duygulara dikkat çekti.  

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi, “Tarihten günümüze yapılacak bir değerlendirmenin sonucu olarak; Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’yi birlikte inşa ettik. Türk-Makedon kültürünü de birlikte inşa ettik. Günümüzde ortak bir istikametimiz var” sözleriyle kendisini kardeşleriyle birlikte hissettiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda katılımcıların ilgisi ve Marmara Üniversitesi’nin dostane ev sahipliğine teşekkür eden Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi’ye konferansın bir anısı olarak “Marmara Üniversitesi Hatırası” Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından takdim edildi.

Marmara Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Konferansı, katılımcılar ve Marmara Üniversitesi’nin Kuzey Makedonyalı öğrencilerinin de yer aldığı toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

HIZLI ERİŞİM