İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği tarafından ilki düzenlenen Marmara Ekonomi Kongresi 2019, 20-21 Aralıkta Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi Rektörlük binasında gerçekleştirildi.
Etkinliğin ilk günü, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Dumludağ’ın moderatörlük yaptığı “2019 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisinin Değerlendirilmesi” adlı birinci oturumun ardından, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen’nin moderatörlüğünde “2020 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisinden Beklentiler” adlı 2. Oturum ile devam etti. Etkinlik ikinci gününde Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde “İş Dünyası Konuşuyor” adlı 3. Oturum ile sonlandı.
Açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Cömert, konuşmasında ekonomik krizlere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Refahın temelinde ekonominin iyi yönetilmesinin yattığını söyleyen Cömert, Türkiye'de ekonomi ve ticaret eğitimine öncülük etmiş ilk yükseköğrenim kurumlarından olan Marmara Üniversitesi'nin, iktisat, işletme ve siyaset bilimi alanında değerli mezunlar yetiştirmeye devam ettiğini söyledi.
Ana konuşmacı olarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin’nin yaptığı sunumda, Türkiye'nin Libya ile sağladığı mutabakatın Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarıyla ilgili elini güçlendirdiğini ifade ederek, dünyada artan enerji ihtiyaçlarının Akdeniz'de parsellenmiş alanlarını daha önemli hale getireceğini söyledi.
Etkinlikte Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Devrim Dumludağ'ın moderatörlüğüyle düzenlenen "2019 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisinin Değerlendirilmesi" panelinde konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Türkiye olarak başarmamız gereken şey yatırım yapmak. O yatırımı da kendi kaynaklarımızla yapmaya çalışacağız, tasarruf edeceğiz. Tasarruflarımızla yatırım yapacağız, rekabet gücümüzü artıracağız. İhracatımızı artıracağız. Az tüketeceğiz, çok üreteceğiz ve yavaş yavaş fazla vermeye başlayacağız. Başarmamız gereken şey bu." diyerek Türkiye'nin ihracatta güçlü olduğu inşaat demiri, örme halı, mensucat, mermer, otobüs üretimi gibi sektörlerin sayısını yükseltmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Aslanoğlu, bu alanlarda daha katma değerli üretime geçilmesinin elzem olduğunu söyledi.
İki gün süren Marmara Ekonomi Kongresi 2019, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Berna Doğaner’in değerlendirme konuşması yapmasının ardından sona erdi.
Haber: Sema Özbakan