Marmara Üniversitesi Akademik Gelişim Birimi’nin düzenlediği “Kültürel Miras ve Müzeler Paneli” 27 Aralık’ta, Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen "Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon AR-GE Merkezi Kurulması" projesi kapsamında Marmara Üniversitesi Akademik Gelişim Birimi Koordinatörlüğü ile ortak düzenlenen “Kültürel Miras Bilinci ve Müzeler Paneli”ne akademisyenler, müze yetkilileri, restoratör/konservatörler ve öğrencilerin yoğun katılım sağladılar.
Panelin moderatörlüğünü; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görevli Restoratör ve Konservatör Uğur Genç üstlendi. Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Dr. Meral Özomay ve Dr. Güssün Güneş, Harbiye Askeri Müzesi Müdürlüğü’nden Albay Mahir Ergüven Erkul konuşmacı olarak panele katıldı.
Panelin ilk konuşmasını; “Kültürel Miras ve Konservasyon” başlığıyla sunan Uğur Genç, çocuklarımıza kültürel miras bilgisini ve sevgisini aşılamamız gerektiğini söyledi. “Günümüzde yaşanan tarihi eser tahribatını önlemenin en temel yolu budur.” sözlerini kaydetti. Ayrıca konservatör ve restoratör olarak, ekibiyle yaptığı iyileştirme çalışmalarını gösteren Genç, uzman ekiplerle ve küratörlerle çalışmak gerekliliğini belirtti. Sürdürülebilir korunmanın sağlanabilmesi için müzelerin işbirliğine gitmesi gerektiğini söyleyen Uğur Genç, konuşmasını noktaladı.
Laboratuvar analizleri ile devam etmek üzere kürsüye gelen Dr. Öğretim Üyesi Meral Özomay; “Konservasyon ve Restorasyonda Analiz Yöntemleri”ni anlattı. Kültürel miras bilincinin korunması kapsamında müzelere düşen görevden bahseden Özomay, tarihi eserlerin korunması noktasında üç parametrenin önemine vurgu yaptı; “Uygun isik, uygun isi, uygun nem”. Ayrıca; sergileme, depolama ve restorasyon süreçlerine müzelerin hassasiyetle yaklaşması gerektiğini ekledi. Her eseri kendine özgü nitelikler bazinda incelemek ve değerlendirmek gerektiğini belirten Meral Özomay, tekstil eserlerinin analizi ve korunması hakkında detaylı bilgiler sundu.
“Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Koleksiyonları” hakkında sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Güssün Güneş; Sultanahmet Külliyesi’nde yer alan müzenin kuruluşu hakkında bilgi verdi. Yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı sanatseveri ağırlayan Cumhuriyet Müzesi’nin eser içeriği hakkında bilgi veren Güneş, müze içerisinde; geçip giden zamana tanık olmanın mümkün olduğunu söyledi. Aliye Berger, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Selçuk Demirel, Sabri Berker ve Turan Selçuk gibi kıymetli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yaptıklarını belirtti; bu eserlerin büyütülmüş boyutlarına üniversitemiz kütüphanesinde oluşturulan dijital arşivden de ulaşılabilineceğini ekledi. Son olarak, İhap Hulusi Görey Koleksiyonu’ndan ve bu koleksiyonu üniversitemize kazandıran Ender Merter’den bahseden Güssun Güneş konuşmasını noktaladı.
Panelin son konuşmasını yapmak üzere sözü alan Albay Mahir Ergüven, yıllar önce mezun olduğu Marmara Üniversitesi’ne konuşmacı olarak dönmekten mutluluk duyduğunu söyledi. 2018 yılından beri Harbiye Askeri Müzesi Müdürlüğü’nün başında olan Ergüven; Müze koleksiyonu hakkında detaylı bilgi verdi. Bünyesinde 51.931 adet eseri bulunduran Harbiye Askeri Müzesi’nin; 2019 yılında 230.000’in üzerinde ziyaretçiyi ağırladığını dile getirdi. Müzeyi; Ulu Önder Atatürk’ün eğitim gördüğü binada atalarımızın bize bıraktığı bir miras olarak değerlendiren Albay Erkul; “Bu mirası ülkemizin gençleriyle buluşturmanın gururunu yaşıyoruz.” sözlerini kaydetti. Müze bünyesindeki eserlere uygulanan restorasyon ve konservasyon görüntüleri ile sunumunu sonlandırdı.
Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sabri Özen, Akademik Gelişim Birimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Dilek Bilğiç Alkaya, Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlkay Belibağlı ve Basım Teknolojileri Bölümü Dr. Zafer Özomay tarafından katılan konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi, tüm katılımcılara ise Katılım Belgesi takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından panel sona erdi.
Haber: Nida Şenler