Hukuk Fakültesi, 24 Ekim’de “Taksirle İşlenen Suçlarda Kusurluluğun Tespiti” konulu sempozyumda Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i ağırladı.
Yargıtay Başkanlığı, Adli Tıp Kurumu ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde “Taksirle İşlenen Suçlarda Kusurluluğun Tespiti” Sempozyumu 24 Ekim’de Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Sempozyumun açılış konuşmaları; Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit tarafından yapıldı.
Prof. Dr. Ahmet Gökçen konuşmasında; hukuk fakültelerinin amacının, görevin ehemmiyeti ve adalet duygularına bir farkındalık getirmektirmek olduğunu kaydederek; yasama, yürütme ve yargının devletin olmazsa olmaz üç temel organı olduğunu vurguladı.
Konuşmasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin tarihine değinen Dekan Prof. Dr. Serap Helvacı’nın ardından kürsüye geçen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen ise “Adalet hizmeti bir kamu malıdır. Adalet hizmetinin üretildiği yer; kamudur, devlettir. Adalet hizmetinde önemli yeri olan hukuk fakültelerine teşekkür ederim.” dedi.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Tarih boyunca devletler varlıklarını devam ettirebilmeleri için adalete ihtiyaç duyarlar. Adaletin farklı tanımları vardır; gülü sevmek adalet, dikeni sevmek zulümdür. Adalet devleti devam ettirir. Adalet mülkün temelidir, yani devletin temelidir.” sözleriyle adalet-devlet ilişkisine vurgu yaptı. Akabinde ceza hukuku, yargıda şeffaflık ve yargıda etik konularına da değinen Cirit, kaliteli bir hukuk sistemi için iyi hukukçuların yetiştirilmesi ve hukuktaki yeniliklerin mutlaka takip edilmesi gerekliliklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarını takiben üç ayrı oturumda dokuz sunum yapıldı. Soru-cevapla tamamlanan oturumlar sonrasında; sertifika töreni ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.