İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (Müzdak) ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanlığı ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen ve “24. İstanbul Türk Müziği Festivali” kapsamında yer alan, “Güzel Sanatlar Eğitimi -Toplum Bilimler Etkileşimi Uluslararası Sempozyumu”, 10 Mayıs 2017 Çarşamba günü Dr. İbrahim Üzümcü Kültür Merkezi’nde başladı.
Sempozyumun açılış konuşmalarını; Müzdak Başkanı Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uslu ve Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Şükrü Özdemir yaptı.
Göktan Ay;festivalin hazırlanışından ve geldiği noktadan bahsederek; paylaşarak büyüdüklerini ve kaliteli müziği yaymaya çalıştıklarını belirtti. Akademik çalışmaların sergilenmesine yardımcı olduklarını anlatan Ay, Müzdak bildirilerinin yıl sonuna kadar Dekanlık tarafından bastırılarak, bildiri sahiplerine ve ilgili makamlara ulaştırılacağını söyledi. Ay'ın konuşmasının ardından Müzdak tanıtım filminin gösterimi yapıldı.
Prof. Dr. Mustafa Uslu konuşmasında; eğitimin öneminden ve müzik eğitiminin toplumdaki etkisinden bahsetti. Müziğin sosyo-kültürel etkilerinden bahseden Uslu, konuklara teşekkür ederek, başarılı bir sempozyum olması temennilerini iletti.
Prof. Dr. A. Şükrü Özdemir ise; sempozyumların akademisyenlerin çalışmalarını paylaştıkları en iyi alan olduğunu belirterek; eğitimin önemi üzerinde durdu. Prof. Özdemir; "Genel eğitim ve içindeki müzik eğitimi, bizim özel bir alanımız. Gördüğümüz kadarıyla çok başarılı bir ekip var. Bu, son aylarda yapılan üçüncü konser. Öğrencileri tebrik ediyorum. Sempozyumların başarılı geçmesini diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerden oluşan orkestra, Prof. Dr. Mustafa Uslu şefliğinde, Ozan Nyofu Tyson ve Aşık Ali Sultan bağlamaları ile üç deyiş seslendirdiler. Açılış töreni teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.
Sempozyumun ikinci gününda Azeri misafirler tarafından piyano-tar konseri verildi, Aziz Ali Elyağutu tarafından akordeon gösterisi yapıldı. Müzdak “2017/ Yılın En İyi THM Programı Ödülü”nü alan, TRT Müzik’te yayınlanan “Çal Sazım Çal” program ekibi tarafından gerçekleştirilen canlı program katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Sempozyumdaki oturumlarda yer alan bazı bildiri başlıkları şöyleydi:Müzik Öğretmenliği ve Müzik Eğitimi, Sanaldan Gerçeğe: Bir Müzik Müzesinin Kuruluş Hikayesi, Müzik Öğretmeni Adaylarının Yaptığı Müziksel Etkinliklerin, Sosyo-Kültürel Etkileri, Azerbaycan’da Tar Sanatının Gelişimi Tarihine Genel Bir Bakış, Nart şarkı sözleri Karaçay ve Balkarlar, Evliya Çelebi Seyahatnâme’sine göre On yedinci Yüzyıl Çalgıları ve Çalgıcıları, Türk Ozanların; Sözlerini, Deyişlerini, Hecelerini ve Anlamlarını Bozmadan, Jazz ve Blues Etkisiyle İngilizce/Türkçe Yorumlanması, Sanat Felsefesinin Güzel Sanatlar Eğitimindeki Yeri ve Önemi, THO Bölümü Özelinde Kalite Çalışmaları ve Akreditasyon Süreçleri İçin Öneriler, Kültürel Performanstan Gösteri Sanatlarına Geçiş Sürecinde Türk Halk Dansları, Sanatçı Yetiştiren Lisans Programlarında, Diksiyon/Ses ve Konuşma Derslerinin Fonetik Bilimi ile Beraber Yürütülmesinin Gerekliliği, Müzik Eğitiminde “Düşünmek” ve “Eylemek”: Platon, Aristo ve A. Nasır Dede, Üniversiteler Tiyatro Bölümlerinin Eğitim Modelleri Açısından Değerlendirilmesi.