Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü tarafından öğretmenler günü dolayısıyla düzenlenen "Geleceğe Yön Verenler"paneli; 25 Kasım’da Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Marmara Kulübü ve Özel Eğitim Topluluğu ile birlikte, fark yaratan öğretmenlere ve öğretmenliğin temelinde yatan sevgi ve adanmışlığa vurgu yapmak üzere düzenledikleri panelde, yaklaşık 200 öğretmen adayı ve farklı bölümlerden öğrenciler ile birlikte Öğretmenler Gününü kutladılar. Panelin açılış konuşmasını, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Pek yaptı. Pek, öğretmenlik mesleğinin bireyi topluma hazırlamak ve kazandırmak üzere sorumluluğunun büyük olduğunu dile getirdi. Bu ciddi sorumluluğu yükleyecek kişinin mesleğine aşık ve adanmış olması gerektiğini söyledi.
Panelin moderatörü, Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aydan Aydın konuşmasında gerçek öğretmenin; öğrencisini ayırt etmeden, ayrıştırmadan, sınıfına ve hayata dahil etmek üzere, özveri ile eğitim ve öğretim verebilen kişi olduğunu vurguladı.
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Otizm Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Tolga Gökçe, kızı Ceren Gökçe ile birlikte ilkokul döneminde sınıf öğretmenleri ve veliler tarafından yaşadıkları sorunları, sorunlara karşı duruşlarındaki kararlılıklarını öğrencilere aktardı. Sekiz dil bilen 13 yaşındaki kızının okul ve akranlarının arasına karışması ve eğitim hayatının başarıyla sürdürebilmesindeki kırılma noktasında öğretmeni Cemil Gülcan’ın büyük rolü olduğunu söyledi. Gökçe, STK'lar ve akademisyenlerle çözümler ürettikleri Otizm Eylem Planından verim almakta hala zorluklar yaşandığını da dile getirdi.
Yılın öğretmeni seçilen Cemil Gülcan, Ceren için yaptıklarını veli, rehber öğretmen ve öğretmen dayanışması ile belli bir noktaya getirdiklerini ifade etti. Ek olarak, önemli olanın; çözüm aramak için gayret gösterilmesi ve öğretmenliğin temelindeki her çocuğa sevgi ile yaklaşma bilinciyle gerekenlerin yapılması olduğunu vurguladı.
Bahçeşehir Eğitim Kurumları’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta olan Özlem Bilge ise, öğretmenlik hayatı boyunca karşısına çıkan engeli olan öğrenciler ile ayrıştırma yapmadan ve yapılmasına müsaade etmeden sınıf yönetilebileceğini ve sınıf dinamiğinin oturtulabileceğini, deneyimlerini paylaşarak anlattı. Öğretmenin yeterli olabilmesi için meslek hayatı boyunca sürekli kendini geliştirmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Panel, soru-cevap yapılmasının ardından sona erdi.