“Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı Düzenlendi

“Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı” Çalıştayı 24 Eylül 2021 tarihinde Engelli Öğrenci Birimi ve ESKAR tarafından gerçekleştirildi.

Üniversitemizin birimlerinden Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkezi tarafından, “Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı”nı ele almak üzere bir çalıştay düzenlendi. Bilim Kurulu Başkanı, aynı zamanda YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın olduğu etkinlik Zoom Platformu üzerinden çevirim içi olarak düzenlendi. Açılış konuşmaları ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Pek tarafından yapılan çalıştay, 4 alt başlıkta toplanan, 5 Panel ve 2 Çalışma grubu ile gerçekleşti. Üreten Engelli Kadınlar ve Girişimciler; Türkiye’de Engelli Kadın İstihdamı; İnsan Kaynakları Açısından Engelli Kadın İş Gücü ve İş Hayatına Hazır Bulunmuşluk; Engelli Annelerin ve Engelli Çocuğu Olan Annelerin Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı; alt başlıklarında toplanan sunumlar paylaşıldı. Bu çalıştay İŞKUR’un düzenlediği anketler sunucunda kadın istihadamına yönelik elde edilen veriler paylaşıldı. Çalıştayda, bu konuda araştırma, çalışma ve politika üretmeye yarayacak verilerin toplanması için neler yapılabileceğinin ve engellenen annelerin sosyal hayata ve istihdama nasıl katılabileceğnin tartışıldığı çalışma gruplarından, öneri niteliğinde çalıştay çıktısı alındı. Panellerde öne çıkan konular; rakamsal verilerin 2002 en son nüfus sayımı ile sınırlı kaldığı, veri ihtiyacı olduğu ve engelli kadın çalışanın toplumsal cinsiyetçi yaklaşım ve engelli olmaktan kaynaklı olarak iki kat daha fazla ayrımcılığa uğradığı ve en temelde engelli olsun olmasın kadın istihdamının, erkek istihdamına göre bir hayli geride olduğuydu. Engelli bireyin de toplumsal bakış açısı nedeni ile kabullendiği kadınlık ve engellilikle alakalı kalıplaşmış düşüncelerin ön plana çıktığı gerçeğine vurgu yapıldı. Sunumlar ve çalışma gruplarından çıkan rapor kitap haline gelerek, bu alandaki açığa ciddi bir kaynak sağlayacak eser olacak.

Paneller ve çalışma gruplarını oturum başkanlıklarını Marmara Üniversitesinin değerli öğretim üyeleri yaptı. Sırası ile Prof.Dr. Sebahat Deniz (FEF Dekanı), Dr. Öğr. Üyesi Hanife Koşut Doğrusöz, Doç. Dr. Arzu Arslan Ertürk (Hukuk Fakültesi), Prof. Dr. Berat Bir (Kariyer Merkezi Koordinatörü), Doç.Dr. Aydan Aydın, Öğr. Gör. N.Tuna Şahsuvaroğlu (AEF Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü) oturumları yöneterek katkı sağladılar.

Çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin , Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanının, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve kurumlardan uzmanlarının ( Gamze  Sofuoğlu (Turkcell), Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu (Mersin Üniversitesi), Lütfiye Karaaslan (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı EYH Genel Müdürlüğü) Öğr. Gör. N.Tuna Şahsuvaroğlu, Hadice Büyüktaş (Teknoloji Fakültesi Öğrenci İşleri ve Altı Nokta Körler Derneği), Doç .Dr. Hülya Bozok (Yozgat Bozok Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Fatma Kahraman Güloğlu (Yalova Üniversitesi), Şule Sepin İçli (Türkiye Körler Federasyonu), Öğr. Gör. Dr. Elif Erbay, Dr. Öğr. Üyesi Özge Can (yaşar Ünivsersitesi) Fulya Ekmen (Türkiye Down Sendromu Derneği), Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Kınalı, Mehmet Kızıltaş (Engelsiz Kariyer), Ümran Çoker, Şengül Durmaz ve Ürün Küpeli (İŞKUR), Dr Öğr. Üyesi Fırat Demirkol (İstanbul Gelişim Üniversitesi), Arzu Güneşli (Değiştiren Adımlar Derneği), Ayşe Sarı (Sağlık Hizmetleri Sendikası Engelliler Komisyonu Başkanı), Dr. Öğr. Üyesi Duygu Samav (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi), Öğr. Gör. Mine Akben  ve Öğr. Gör. Dr. Sümeyra Topal (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)) faydalı bilgiler sunduğu çalıştay 7 saatlik kesintisiz yayınla başarıyla gerçekleşti.

Önemli bir toplumsal katkı sağlayacak bu çalışmanın üçüncü ayağını, ESKAR ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü yakın bir zamanda gerçekleştirecek. Çalıştayı düzenledikleri için Prof.Dr. Fatma Ayanoğlu ve Öğr. Gör. Zuhal Pek’e, çalıştay ve çalıştay yayınını yöneten Öğr.Gör. Zuhal Pek’e destek olan Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim üyeleri Öğr. Gör. Ayşe Akpınar, Öğr. Gör. Banu Yazıcı ve Engelli Öğrenci Birimi yönetici asistanı Hatice Güllü’ye, İşaret Dili Tercümesi için Marmara İşitme Engelliler Derneği Kurucu Başkanı Şebnem Şen ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden İşaret Dili Tercümanı Denizhan Kurt’a teşekkür ederiz.

HIZLI ERİŞİM