Marmara Üniversitesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi Bilim Dalı’nın bünyesindeki Işıl Berat Barlan Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi, St. Anna Çocuk Kanser Araştırma Enstitüsü, Viyana ve Can Sucak Translasyonel İmmünoloji Araştırma Laboratuvarı,ile yıllardır sürdürülen ortak klinik ve laboratuvar çalışmaların sonucunda, bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarından biri olan lenf düğümlerinin ve bademcik dokularının gelişiminde kritik öneme sahip ‘‘LTBR eksikliği’’ hastalığını tanımladı.
Bu keşif, oldukça prestijli bir dergi olan “Science Immunology” de yayımlanarak bilim dünyasında geniş bir yankı uyandırdı
Lenf düğümleri, bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara karşı en etkili savunma hattını oluşturur. Ancak LTBR eksikliği, lenf düğümlerinin ve bademciklerin gelişememesine ve dalakta fonksiyon bozukluğuna neden olarak bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadelesini yetersiz kılmaktadır. Bunun sonucu olarak etkilenen bireylerde başta solunum sistemi olmak üzere bir çok organda ciddi enfeksiyonlar gözlenmektedir. Bu araştırma, genetik bozuklukların yalnızca bağışıklık hücrelerini değil, bağışıklık hücrelerinin doğru yerde toplanmasını ve etkili çalışmasını sağlayan diğer yapı taşlarını da etkileyerek savunma sistemini nasıl yetersiz hale getirdiğini göstermektedir. Bu durum, bağışıklık sistemi hastalıklarının altında yatan yeni bir mekanizmayı tanımlamaktadır. .
Doğuştan gelen bağışıklık kusurları alanında önemli çalışmaları olan Prof. Dr. Safa Barış ve ekibinin, St. Anna Children’s Cancer Research Institute’de (St. Anna Çocuk Kanser Araştırma Enstitüsü) bilimsel direktör ve baş araştırmacı olan Prof. Dr. Kaan Boztuğ ve Can Sucak Translasyonel İmmünoloji Araştırma Laboratuvarı’nın baş araştırmacısı Doç. Dr. Baran Erman ile olan iş birliği sonucu birçok sebebi bilinmeyen immün yetmezlikler tanımlandı ve tedavisi bulundu. Son yıllarda bu ekiplerin yürüttüğü önemli ortak çalışmalar,tıp literatürüne önemli bilimsel katkılar sağladı.
Yenilikçi tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tutan bu çalışma ile hastalığın tanımlanmasının yanısıra, uygulanan tedavi ile enfeksiyonların kontrolü sağlandı ve hastalık seyrinde görülen olumlu etkiler net olarak ortaya konuldu.
Bu önemli buluşa katkısı olan başta Prof. Dr. Safa Barış olmak üzere Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı değerli öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Özen, Prof. Dr. Elif Karakoç-Aydıner, Doktora Öğretim Görevlisi Sevgi Bilgiç Eltan ve Uz. Dr. Melek Yorğun Altunbaş’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.