Doç. Dr. F. Betül İpşirli Argıt’ın ‘’Life After the Harem ‘’Adlı Kitabı Çıktı

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden, Doç .Dr. F. Betül İpşirli Argıt, Sosyal Bililmler alanında tamamladığı Tübitak 1001 Projesinin ardından, Cambridge Üniversitesi Yayınlarından  çıkan Life After the Harem kitabı ile başarılarına bir yenisini ekledi.

"Saray Mensuplarının Sosyal, Ekonomik ve Siyasi Profilleri: Prosopografik Bir Çalışma (16.-18. Yüzyıllar)” başlıklı projeye Tübitak tarafından fon sağlanmış olup Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince destek verilmiştir. 01.12.2017 -  01.10.2020 tarihleri arasında yürütülen projede üç doktora bursiyeri görev almıştır.

Doç. Dr. F. Betül İpşirli Argıt, 1998 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitede, 2009 senesinde doktorasını tamamladı. Halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi bölümü öğretim üyesidir. Rabia Gülnuş Emetullah Valide Sultan (1640–1715) (2014) ve Hayatlarının Çeşitli Safhalarında Harem-i Hümayun Cariyeleri, 18. Yüzyıl (2017) adlı çalışmaların yazarıdır.

Life After the Harem kitabı; Harem-i Hümayun’da yaşamış ve daha sonra azat edilerek saraydan çırağ edilmiş cariyelerin hayatlarının muhtelif cephelerini himaye ilişkileri bağlamında değerlendirir. Cariyelerin çırağ edilmesinin, sarayla bağlarının koptuğu manasına gelmeyip aksine hayatlarının sonuna kadar devam edecek yeni bir tür ilişkinin başlangıcına işaret ettiğini gösterir. Hanedan mensubu dışındaki saraylıların deneyimlerinin çeşitliliğine ışık tutmak suretiyle, erken modern dönemde himaye ilişkilerinin saraylılar, saray ve toplumda yansımaları üzerine durur. Böylece gerek Osmanlı dünyasında saray müessesesinin işleyişini gerekse saray içinde yer alan aktörlerin yaşamlarını anlama noktasında açılım sağlar.

Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

https://www.cambridge.org/core/books/life-after-the-harem/B64D227C9F067B8E86E3ABCF66865556

 

HIZLI ERİŞİM