Oturum başkanlığını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak’ın yaptığı panele konuşmacı olarak; Araştırmacı Yazar Beşir Ayvazoğlu, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Özlem Fedai katıldı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar açılış konuşmasında, ‘’Diğer uluslar marşlarına ‘ulusal marş’ derken biz ‘İstiklal Marşı’ diyoruz. Bizim marşımızda ne cinsiyet ayrımı, ne ekonomik bir ayrım, ne de ırk ayrımı var. Bizim marşımız Türk milletini yekpare bir vücut olarak ele alır. Bundan daha büyük bir tasavvur olabilir mi? Bize bu marşı hediye eden başta şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, sonra bu şiiri marş olarak kabul eden ecdadımızı saygıyla anıyorum’’ ifadelerini kullandı. Ardından oturum başkanı Nihat Öztoprak, İstiklal Marşı’nın şiirin ötesinde bir marş, marşın ötesinde bir destan olduğuna dikkat çekti.
Araştırmacı Yazar Beşir Ayvazoğlu, dinleyicilere İstiklal Marşı’nın yazım süreci ile ilgili bilgi verirken, şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un karakterinin marş üzerindeki etkilerine de değindi. Bu şiirin aslında 48 saatte yazılmadığını, neredeyse 10 yıllık bir sürecin ürünü olduğu düşüncesini aktardı. Mehmet Akif’in karakteriyle ilgili olarak, Nihal Atsız’ın ‘’Karakter adamı olmak bakımından ise Akif eşsizdir. O, daima bulunduğu kabın şeklini alan bir mayi veya cıvık bir halita değildir; şeklini sıcakta, soğukta, borada, kasırgada muhafaza eden katı bir cisimdir’’ ifadeleriyle özetledi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Şükrü Çoruk, İstiklal Marşı’nın İstanbul’da ilk olarak ayakta okunması ve sonrasında İstanbul halkının ve işgal kuvvetlerinin marşı nasıl karşıladığını anlattı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahdettin Engin, İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde toplumun bulunduğu durumdan bahsetti. Maddi boyutunu Mustafa Kemal Paşa’nın sağladığı mücadelenin manevi boyutunu İstiklal Marşı’nın üstlendiğini ve halkın manevi olarak İstiklal Marşı’na sarıldığını söyledi. Ayrıca Mehmet Akif ve Abdülhamit arasındaki ilişkiden bahseden Engin, ‘’Mehmet Akif öğrencilik yıllarında o dönemdeki birçok genç gibi bazı açılardan II. Abdülhamit’e muhalifti. Buna karşın bizim, meselelere 100 yıl sonra bakan bir nesil olarak, Mehmet Akif ile II. Abdülhamit’i kavga ettirmememiz lazım, böyle bir hakkımız yok. İkisi de kendi dönemlerinde önemli işler yapmış, kendi işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmiş tarihi şahsiyetlerdir. Dolayısıyla bugün geriye doğru baktığımızda Mehmet Akif’in yeri farklıdır, Sultan Abdülhamit’in yeri farklıdır‘’ dedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Özlem Fedai ise İstiklal Marşı ile başka ulusların milli marşları arasındaki farklara ve benzer noktalara değindi. Fedai konuşmasında, İstiklal Marşı’nın tarihi, sembolik ve edebi olarak üstün yönleriyle ilgili bilgi verdi.
Panel sonunda konuşmacılara İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Garnizon Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Özgür Tör ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Deniz tarafından hediyeleri takdim edildi.