Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan Horizon 2020’de üç ayrı proje ile yer alıyor.
Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjdat Soytürk, Horizon 2020 Elektronik Bileşenler ve Sistemler alanında desteklenmeye hak kazanan 3 farklı proje ile önemli bir başarıya imza attı.
Doç. Dr. Müjdat Soytürk, 2018’den bu yana yürüttüğü “BEYOND5”, “InSecTT” ve “iRel4.0” adlı 3 projede, proje yürütücüsü olarak görev alacak.
Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Borahan Tümer‘in araştırmacı olarak yer alacağı “iRel4.0 – Intelligent Reliability 4.0” projesinde üniversitemiz, 14 ülkenin bulunduğu konsorsiyumda Türkiye koordinatörü oldu.
Destek alan projelerden ilki BEYOND5’in temel amacı, 5G’ye yönelik geliştirilecek teknolojileri ve çözümleri üretmek; IoT (Internet of Things - Nesnelerin İnterneti) cihazları için iletişim ortamı kurmak, bağlı araçlar (connected cars) ve otonom araçlar için V2X (Vehicle to Everything) iletişimi ile ağa erişim imkanı sunmak şeklinde belirlendi.
Proje kapsamında uçaklar ve drone’lar için DA2GC (Direct Air to Ground Connectivity) iletişim olanağı bulmak ve tren, uçak gibi yoğun kullanıcıların olduğu ortamlarda küçük hücreler (small cell) ile daha kaliteli iletişim imkanı temin etmek isteniyor.
BEYOND5‘de otonom araçlar için yüksek band genişliği sağlamak, çok düşük gecikme ve yüksek veri iletim miktarı elde etmek, tüm kullanıcılar için daha fazla kapsama ve ağa bağlılık imkanı gerçekleştirmek de hedeflendi.
InSecTT (Intelligent Secure Trustable Things) Akıllı Güvenli Güvenilir Nesneler projesinde ise; endüstriyel uygulamalar için Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Yapay Zekayı (AI) bir araya getirerek akıllı ve güvenilir sistemler elde etmek amaçlandı.
iRel4.0 (Intelligent Reliability 4.0) Akıllı Güvenilirlik 4.0 projesi, üretimde güvenilirliği tüm değer zincirinde artırmayı amaçlıyor. Test 4.0 ile, mevcut test yöntemlerinin iyileştirilmesi, kapsamlarının artırılması ve yenilikçi yaklaşımlarla daha etkili test yöntem ve süreçlerin geliştirilmesi istendi. Bu sayede, ürün fabrikadan çıkmadan daha fazla arıza tespit/tahmin edilebilmesi ve güvenilirlik seviyesinin artırılması hedeflendi.
2 milyon Euro’yu aşan toplam bütçesiyle, Elektronik Bileşenler ve Sistemler (ECS) alanında Horizon 2020’de önemli gelişmeler bekleniyor.
Haber: Sema Özbakan, Ayşe Şeyma Arıkan