Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Barış Harekâtının 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu”, 13 Aralık Cuma günü, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un ev sahipliğinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın çevrim içi katılımı ile gerçekleşti.
Göztepe Yerleşkesi, Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasına Kıbrıs’tan seslenen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktasıdır ve Barış Harekâtı Kıbrıs’ın Türk milleti için çok büyük bir değere sahip olduğunun en önemli göstergesidir” dedi.
Türkiye’nin tarihten gelen hak ve sorumluluğuyla garantör devlet olması ve Kıbrıs Türk halkına sahip çıkması sayesinde, bağımsız bir devlet olarak kendi vatanlarında 50 yıldır huzur içinde yaşadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Doğu Akdeniz’de, bu güzel adada, barış, huzur ve güvenlik içerisinde kimsenin burnu kanamadan yaşamaya devam ediyoruz. Bu bizim nimetimizdir, zenginliğimizdir” dedi.
Kıbrıs halkının Türkiye ile her daim tek yürek olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti 100 yılını tamamlamış, şimdi ikinci yüzyılda, Türk yüzyılında. Bu başarının 41. yılındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yansımasıyla, anavatan, yavru vatan, mavi vatan ve gök vatan prensibiyle umutla geleceğe yürüyebilmek ve gelecek nesillerimize bu coğrafyada onurlu bir yaşam bırakabilmek, bu mirası onlara iletebilmek en büyük amacımızdır” diye ekledi.
Böyle değerli bir sempozyumun düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti belirten KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, en kısa süre içerisinde Marmara Üniversitesi’ni ziyaret etmek istediğini de dile getirerek sözlerine son verdi.
Sempozyumun ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kıbrıs’ın tarihi geçmişi ve stratejik konumu ile çok önemli bir ada olduğuna dikkat çekti.
20. yüzyılın ortalarında, adadaki Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları arasında süregelen gerginliklerin, Kıbrıs’ın siyasi ve toplumsal yapısını derinden etkilediğini ve 1963 Kanlı Noel’inden 1974 Barış Harekâtına kadar geçen yaklaşık 11 yıllık sürenin, Kıbrıs Türkleri için baskı ve eziyet ile geçen çok zor bir dönem olduğunu belirten Rektör Kurt, “Kıbrıs Barış Harekâtı, hem Türkiye’nin dış politikasında hem de Kıbrıs’ın geleceğinde önemli izler bırakan tarihi bir dönüm noktası olmanın yanı sıra Türk milletinin ve Kıbrıs’taki Türk halkının güvenliğini sağlamak adına verilen haklı bir mücadelenin simgesidir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 50 yıl önce gerçekleştirdiği bu harekât, adada kalıcı barışın sağlanması adına hayati bir adım olmuştur ve Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını, eşit siyasi statüsünün ve egemenlik haklarının olduğunu tüm dünyaya gösteren askeri ve tarihi bir müdahaledir” dedi.
Rektör Kurt, “1974 Kıbrıs Barış Harekâtını andığımız bu önemli gün vesilesiyle, harekâtta şehit olan Kahraman Mehmetçiklerimize, dönemin Başbakanı Merhum Bülent Ecevit’e, Başbakan Yardımcısı Merhum Necmettin Erbakan'a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Eski Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Denktaş’a, şehit pilotumuz Cengiz Topel’e Allah’tan rahmet diliyor, Kıbrıs gazilerimize ve bugüne kadar Kıbrıs davasına gönül vermiş tüm fikir ve siyaset insanlarımıza tarihi değiştiren olağan üstü çabalarından dolayı şükranlarımızı arz ediyoruz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından gün boyu süren “Barış Harekâtının 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu”nun ilk oturumu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satan’ın başkanlığında, Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Ulvi Keser, Prof. Dr. Soyalp Tamçelik, Doç. Dr Abdulkadir Akıl’ın katılımlarıyla yapıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Akıl’ın başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Gültekin Yıldız, Doç. Dr. Selin Bölme, Doç. Dr. Barış Ertem, Dr. Yasin Özdemir yer aldı. Uluslararası Final Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Keser’in başkanlığı yaptığı üçüncü oturumda ise Dr. Özlem Yücel, Dr. Büşra Çakmak Üzehan, Öğr. Gör. Oğuz Yücel ve Nagihan Yılmaz hazırladıkları konu başlıklarıyla sempozyuma katkı sundular. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un konuşmacılara katılım belgelerini takdim etmesiyle sempozyum sona erdi.