3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kapsamında “Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil" Etkinliği Düzenlendi

Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü, Marmara Üniversitesi Yeni Medya Kulübü ve Engelsiz Marmara Kulübü’nün, “Dünya Engelliler Günü” için birlikte düzenlediği "Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil" etkinliği, 2 Aralık 2024 Pazartesi günü, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un katılımı ile gerçekleşen etkinlikte, engellerin ötesine geçen başarılar kutlanarak medyanın kapsayıcılığı artırmadaki rolü tartışıldı.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Öğretim Görevlisi Zuhal Özgenç Pek, “Marmara Üniversitesi olarak, ülkemizin dört bir yanından gelen öğrencilerimizi topluma fayda sağlayacak, geleceğin güvencesi bireyler olarak yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Eğitim ve toplumsal fayda inancımız, temel değerlerimiz arasında yer almakta ve bu misyonla yolumuza kararlılıkla devam etmekteyiz. Hak temelli bir eğitim anlayışında, fırsat eşitliği her zaman önceliğimizdir ve bu amaç doğrultusunda çabalarımızı sürdürmekteyiz. İnsan onuru ve değerine yönelik bu bilincin küçük yaşlardan itibaren tutum haline gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple, toplumun her bireyine ulaşabilen ve bu konuda etkili bir araç olan medyanın rolüne ve gücüne, bu yılki 2024 Dünya Engelliler Günü etkinliğimizde dikkat çekmek istedik” dedi.

Daha sonra konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Üniversiteler, topluma yön veren, vizyon kazandıran ve geleceğin inşasına katkı sağlayan bilim ve eğitim kurumlarıdır. Marmara Üniversitesi olarak, köklü geçmişimiz ve güçlü kurumsal kimliğimizle, toplumsal fayda sağlama misyonumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Kapsayıcılığı sağlamak adına mekânsal ve bilişim erişilebilirliğini artırmak, eğitimde bütünleştirici düzenlemeler yapmak, çalışanlarımız için makul uyumlaştırma sağlamak, toplumsal katkı projeleri gerçekleştirmek ve sosyo-kültürel etkinlikler düzenlemek gibi alanlarda öncülük etmeye devam ettiklerini belirten Kurt, “Bu çalışmalarımız, Yükseköğretim Kurulu Engelsiz Üniversiteler Bayrak ve Nişan Yarışması’nda kazandığımız 46 ödül ve BİLTEVT Engelsiz Erişim Eğitim Ödülleri ile tescillenmiştir. Daha da ileriye gitmek adına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde, özellikle eşitsizliğin giderilmesi, nitelikli eğitim sağlanması ve sağlıklı, kaliteli bir yaşamın desteklenmesi ilkelerini rehber edinerek çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz” dedi.

Üniversite olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Kurt, “Ancak, toplumun bu hizmetlerden haberdar olması, eşitlik bilincinin yaygınlaşması ve ayrımcı etiketlerin ortadan kalkması doğrultusunda medyanın rolüne büyük önem veriyoruz. Medyaya nitelikli iş gücü yetiştiren bir üniversite olarak, bugün burada medyada kapsayıcı temsili tartışmak üzere bir aradayız. Bu etkinliği düzenleyen Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Engelsiz Marmara Kulübü ve Yeni Medya Kulübü’ne, ayrıca bizlerle birlikte olan tüm değerli konuklarımıza teşekkür ederim” dedi.

Etkinlikte, “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni ve Söyleşi” gerçekleştirilirken, ödüller kendi alanlarında göstermiş oldukları olağanüstü başarılarla, engellerin aşılabileceğini kanıtlamış, toplumun her kesimine umut ve motivasyon sunmuş kişilere verildi.

Ödül töreninde ödül alan isimler, engelli Milletvekili Serkan Bayram, Türkiye'nin ilk engelli Belediye Başkanı Turan Hançerli, NTV Radyo Programcısı Ayhan Aktaş, Ampute Milli Takımı Futbolcusu Barış Telli, Dünya şampiyonu Down Sendromlu Milli Jimnastikçi Berk Canbulat, İlk ve tek Down Sendromlu TEDX Konuşmacısı Cem Robert Osborn, Galatasaray İzleme Komitesi Emre Utkucan, Türkiye’nin ilk ve tek engelli kadın haber muhabiri CNN Türk Muhabiri Gökçe Tümer, Haber Türk engelli program sunucusu Haluk Kesim, dünyadaki ilk ve tek engelli kadın ralli pilotu Kübra Denizci Keskin ve ilk otizmli radyocu Muhammed Emirhan Güngör oldu.


 

HIZLI ERİŞİM