3. Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi’nin üçüncüsünü düzenlediği "Bağlantılı Araçlardan Otonom Araçlara: 3. Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı" 14-15 Mayıs tarihlerinde, Marmara Üniversitesi Mehmet Genç Külliyesi’nde gerçekleştirildi. 

Çalıştayda, V2X iletişim teknolojilerinin durumu ve akıllı ulaşım sistemlerine sağladığı fırsatlar, trafikte yer alması beklenen otonom/yarı otonom araçların bugünü ve geleceği konularında çalışmalar , yakın gelecekte V2X teknolojilerinin otonom araçlarda kullanımı, gelecekte otonom araçların neden olacağı kazaların hukuki boyutu, akıllı ulaşım teknolojilerinin ülkemizde ve İstanbul'daki durumu, V2X teknolojilerine hazır olma durumu ve ilgili konular ele alındı.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt konuşmasında,” Ülkemizin akıllı ulaşım sistemlerini konuşurken bu sistem konusunda ülkemizde projeler üreten, teknoloji çözümleri sunan ve yaptıkları çalışmalarla Türkiye’de öncü bir role sahip olan, aynı zamanda bugünkü çalıştayımızı 3.kez hayata geçiren, başarılarıyla gurur duyduğumuz bir Marmara Üniversitesi kuruluşu olan VeNIT Lab için ayrı bir söz açmak gerekiyor. VeNIT Lab; çıktıları ve bağlantılı araçlar, V2X haberleşmesi ve akıllı ulaşım sistemleri altyapısı ile dünyada en üst düzeyde çalışmaları olan kuruluşlardan biri konumundadır. Uluslararası alanda, sadece VeNIT Lab’ın yürüttüğü 6 adet Avrupa Birliği projesi bulunmaktadır. Bu projelerde, özellikle V2X teknolojisi olmak üzere Yapay Zekâ ve Görüntü işleme teknolojilerinin Akıllı Ulaşım Sistemlerine entegrasyonu ile yenilikçi ve özgün çözümler sunulmaktadır.  Bu çalışmalar Avrupa Birliği ortakları tarafından da takdir görmekte ve Marmara Üniversitesi bu alanda Avrupa Birliği projelerinde önemli bir paydaş olarak yer almaktadır.  Aynı şekilde, ulusal tarafta yani ülkemizde de iş birliklerimiz ile çok değerli çalışmalar yürütülmekte olup, Akıllı Ulaşım Sistemlerinin tasarımından bu sistemlerin uygulanmasına kadar en yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine katkı sunulmaktadır. Marmara Üniversitesi, var olan yetenek ve kabiliyetlerini bu gelişmeler ile daha da arttırmış ve ülkemizin bu alanda en yetkin üniversitelerinden biri durumuna gelmiştir.  Yakın zamanda ise Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Bağlantılı ve Otonom Araçlar alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yapmış olduğumuz projemiz tamamlanmıştır” dedi.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi ve VeNIT Lab Direktörü Doç. Dr. Müjdat Soytürk, Bağlantılı Araçlardan Otonom Araçlara: V2X İletişimi ve Servisleri hakkında bilgi verirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Akıllı Ulaşım Sistemleri Daire Başkanı Murat Mustafa Harman da, Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri 2024-2030 eylem planı ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

HIZLI ERİŞİM