21. Yüzyılın İkinci Çeyreğine Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi paneli 13 Kasım Çarşamba günü Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesinde gerçekleşti. İktisat Fakültesi’nin düzenlediği etkinliğin açılış konuşmasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan yer aldı.
Açılış konuşması Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadullah Çelik tarafından yapıldı. Prof. Çelik, “Hayatımızda yer alan birçok kavramı çoğu zaman iyi incelemeye fırsat bulamayız ama söz konusu ekonomi, para ve enflasyon olduğunda hepimizin söyleyecek çok sözü, yapacak yorumları vardır. Oysa bu konuda en fazla veriye sahip olan ve bu bağlamda görevi gereği en çok incelemeyi yapanın merkez bankası olduğu gerçeğini biraz göz ardı ederiz. Merkez bankaları fiyat istikrarı ve diğer sorumlu oldukları görevler ile birlikte ekonomik bireyler tarafından son derece yakından takip edilir, yapılan açıklamaların satır araları irdelenir ve verdiği mesajlar algılanmaya çalışılır. Merkez bankacılarının özlü bir sözü vardır: Once a central banker always a central banker. Yani bir defa merkez bankası çalışanı olan her zaman merkez bankası çalışanıdır. Merkez bankasında çalışmanın sadece bir görev olmadığı aynı zamanda kutsal olduğunu güzel bir şekilde anlatmaktadır” diyerek Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın konuşmasını merakla beklediğini ve katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini sunarak sözlerine son verdi.
Selamlama konuşması yapan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Bu önemli panelde, Türkiye ve dünya ekonomisinin temel dinamiklerini ele alacak olmanın, hepimiz için çok değerli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ekonomi, yalnızca bir ülkenin değil, tüm dünyanın geleceğini şekillendiren, toplumsal refahı belirleyen en kritik alanların başındadır. Marmara Üniversitesi’nin ekonomi disiplini, eğitimde ve araştırmada özel bir öneme sahiptir. Ekonomi alanındaki bilimsel çalışmalarımız ve topluma katkı sağlayan projelerimizle gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın ekonomik sorunlarına çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitelerimizde özenle yetiştirmek için çaba gösterdiğimiz gençlerimiz ülkemizin her anlamda kaderini derinden etkileyecek bir potansiyeldir. Dünyanın her anlamda geleceği gençlerin elindedir ve ekonomi dünyasının geleceği de yine onların elinde olacaktır. Gençlerimizle birlikte bugün buradaki fikirlerden elde edeceğimiz kazanımların çok önemli olacağını düşünüyorum.” dedi.
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda TCMB Denetleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Babacan ise takdim konuşmasında böyle bir etkinlikte Marmara Üniversitesinde buluşmuş olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Etkinliğe katılan öğrencilerine ayrıca teşekkürlerini sundu.
Açılış konuşmasını yapan TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan konuşmasında, “Marmara Üniversitesi, Marmara İktisat Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi olarak kuruluşundan bugüne bünyesindeki kıymetli akademisyenlerin ve mezunların çalışmalarıyla iktisadi hayatımızda hep önemli bir yere sahip olmuştur. Bu konferans vesilesiyle de ülkemizdeki iktisat eğitimine ve literatürüne verdikleri katkılarından dolayı Marmara İktisatlılara teşekkür ediyorum.” dedi.
TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan sunumunun devamında, “Para Politikası” konulu sunumunda, grafik ve veri analizi ile enflasyon oranlarını inceledi. Bu istatistiklerin, gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler bazında büyüme oranlarını katılımcılara sundu. Devamında Türkiye ekonomisine mercek tutarak enflasyon, fiyat istikrarı oranları inceleyerek izlenmesi gereken politikalardan bahsetti. Ülkelerin Merkez Bankalarına da değinerek piyasa faiz oranları ve ekonomik dalgalanmaların önüne geçilmesi için izlenen yolları anlattı. Sunum, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.
Konuşmaların ardından etkinlik, hediye takdimleri ve panel ile devam etti.