Sempozyumun Açılış Programı, Sultanbeyli Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmaları sırasıyla Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar tarafından yapıldı.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar açılış konuşmasında, bu sempozyumun Marmara Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirildiği için mutlu, Türk dünyası adına da umutlu olduğunu söyledi. Marmara Üniversitesi adına gurur duyduğunu belirten Rektör Özvar, "Türk dünyasının hemen hemen her bölgesinden bu toplantı için çok kıymetli bilim ve fikir adamları aramızda bulunmaktadır. Bu vesileyle her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. Rektör Özvar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gerek üniversitemizden, gerekse Türk dünyasından sempozyuma iştirak eden çok değerli bilim insanları bulunuyor. Bu toplantı için Rusya'dan, Kazakistan'dan, Amerika'dan, Özbekistan'dan, Tataristan'dan, Kırgızistan'dan ve Azerbaycan'dan olmak üzere pek çok katılımcımız bulunmaktadır. İlim, ancak sosyalleşmeyle oluşur. Bir sempozyum da, ilmin gelişmesine ilim adamlarının sosyalleşmesine katkıda bulunan en önemli vesilelerden de bir tanesidir. Bu açıdan aramızda olan bütün Türk dünyasından katılan öğretim elemanlarını ve bilim insanlarını şimdiden tebrik ediyorum ve kutluyorum. 2 gün boyunca yapacağımız sempozyumun, Türk kültürüne, Türk gelenek ve göreneklerine, Türk bilim anlayışına önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. İnşallah bundan sonra da Çağdaş Türk alfabeleriyle alakalı toplantılarımızın devam edeceğini sizlere şimdiden bildirmek isterim. Bu Türk dünyasının en önemli, en çağdaş iddialarından bir tanesidir. Biz, Türk mirasının kültürel iddiasının devamını diliyor ve temenni ediyoruz. Üniversite olarak da bu iddianın devamı konusunda elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğimizi huzurlarınızda ifade ediyorum."
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot enstitü olarak, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde düzenlenen 1. Milletlerarası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu'nda 34 harfli Türk alfabeleri teklifinin yapılmasının üzerinden 27 yıl geçtiğini belirterek, o günden bu yana pek çok olayın yaşandığını söyledi. Alfabe konusunun hala güncelliğini koruduğuna işaret eden Prof. Yeşilot, şunları kaydetti: "En son Kazakistan'ın 2018'de, Latin alfabesine geçiş sürecinin başlamasından 2025'e kadar, bu durumun tamamlanacak olması, bu konudaki diğer Türk devletlerinde ve topluluklarındaki çalışmaların sürmesi, bizleri bir sempozyum yapmaya iten en önemli sebeptir. Ayrıca kurumlardaki çalışmalardan dolayı 27 yıl sonra ne duruma geldik, neler yapıldı, nasıl çalışıldı gibi konuları yeniden konuşmak üzere burada toplandık. İşin güzel tarafı şu, 1991'de toplantıya katılan ve şu an hayatta olan bütün hocalarımıza ulaştık, sempozyumumuza davet ettik. Bizler Türk dünyasıyla ilgili kurumlar olarak, birçok konuda çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaları da zaman zaman sempozyumlar ve konferanslar serisi olarak devam ettiriyoruz. Bugünkü çalışmamız içerisinde çok ciddi konu başlıkları var. Hakikaten bir yol haritası çizip, yol açacak, yeniden bir sonuç bildirgesi ve bir tavsiye kararı alabilecek şekilde bu işin otoriteleri olarak saydığımız çok kıymetli hocalarımızın aramızda bulunmasından dolayı hepimiz çok mutluyuz."
Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin ise konuşmasında, “Türk ve Türkiye için ortak bir alfabede buluşma çalışmaları, daha önceleri dillendirilmiş olsa da, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra çok önemli ve öncelikli bir proje olarak, devlet-bilim adamları ve aydınların gündemini oluşturmuştu. O süreçte kapsamlı ve programlı bir çalışma 1992'de yine Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde yapılmıştı. Ankara'da ise, 1992'de Marmara Üniversitesi’nde alınan kararların değerlendirildiği ve sonucunda da bunu onaylayan nitelikte bir toplantı daha gerçekleştirildi." dedi.
Açılış Programı, Bünyamin Aksungur’un Türk Dünyası müziklerinden derlediği “Türk Dünyasından Esintiler” adlı konseriyle sona erdi.
Sempozyum, 8 oturum halinde Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi Konferans Salonlarında gerçekleştirildi ve oturumlarda 31 bildiri sunuldu. Sempozyuma Amerika Birleşik Devletleri (Prof. Dr. Timur Kocaoğlu), Azerbaycan (Prof. Dr. Rüfet Rüstemov, Dr. Dr. Elçin İbrahimov), Kazakistan (Prof. Dr. Elimhan Jünisbek, Prof. Dr. Yerden Kajibek vb.), Kırgızistan (Prof. Dr. Sırtbay Musayev, Prof. Dr. Taşpolot Sadıkov), Özbekistan (Prof. Dr. Nizomitdin Mahmudov), Rusya Federasyonu (Prof. Dr. Mirfatıh Zekiyev, Prof. Dr. Rafael Muhametdinov, Prof. Dr. Elfiye Yusupova, Prof. Dr. Firdeüs Hisamitdinova, Doç. Dr. Zoya Kirillova) ve Türkiye'den (Dr. Öğr. Üyesi İsa Sarı, Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Alimcan İnayet, Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ, Prof. Dr. Erdal Şahin, Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Prof. Dr. İnci Enginün, Prof. Dr. Mustafa Argunşah, Prof. Dr. Mustafa Öner, Prof. Dr. Nadir Devlet, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Prof. Dr. Yavuz Akpınar vb.) bilim insanları, bilimsel heyet ve uzmanlar katıldı.
Sempozyumun haberi, hem ulusal hem de Türki Cumhuriyetlerin basın kuruluşlarında geniş yer buldu.