14 Mayıs Eczacılık Bayramı etkinliği kapsamında düzenlenen 1 günlük sempozyuma 85 öğrenci, 28 eczacı ve 21 akademisyen katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün anlam ve önemine değinirken, eczacılık mesleği ve eğitimindeki yeni gelişmelerden de yer söz etti. Ayrıca Marmara Üniversitesi olarak klinik eczacılık eğitimine 27 yıldır verdikleri önemi, ana bilim dalının gerçekleştirmiş olduğu akademik faaliyet sayılarıyla birlikte sunan Prof. Küçükgüzel, bu alanda öncü olan ve hem Türkiye’de hem de yavru vatan KKTC’de eğitim-öğretim faaliyetlerine katkı sunan öğretim üyelerini kutlayarak, Marmara Klinik Eczacılık Günleri’nin gelişerek devam edeceğine olan inancını dile getirdi.
Açılış konuşmasının ardından, Uşak’ta yapmış olduğu akılcı ilaç kullanımı çalışmalarıyla tanınan ve 2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen AİK yarışmasında birincilik ödülü alıp bu ödülünü Klinik Eczacılık Derneği’ne bağışlayan Ecz. Ahmet Olgay Altındağ’a Klinik Eczacılık Derneği tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu. Yaptığı kısa konuşmasında, akılcı ilaç kullanımı projelerinden, klinik eczacılık eğitimlerinin öneminden ve eczanesinde uyguladığı farmasötik bakımdan söz eden Altındağ, mesleğin saygınlığı için bilimsel etkinliklerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Törene davetli olarak katılan ECZAKDER Başkanı ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önceki dönem dekanlarından emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Rollas, yaptığı açılış konuşmasında Marmara Üniversitesi’nde klinik eczacılık eğitiminin gelişmesine yönetici olduğu yıllarda verdiği desteklerin bugünkü noktaya ulaşmış olduğunu görmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.
Sempozyumun ilk sunumunu Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin “Dünden Bugüne Klinik Eczacılık” temasıyla gerçekleştirdi. Klinik eczacılık ve hasta odaklı eczacılık uygulamalarıyla ilgili güncel tanımlara ve yeni görevlere yer verdiği konuşmasında Marmara Üniversitesi’nde 30 yıla yaklaşan çabalarını ve bilimsel çalışmalarını anlattı. Sempozyumun öğleden önceki son konuşması yine Klinik Eczacılık Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şule Apikoğlu Rabuş tarafından “Serbest eczanelerde klinik gerekçelendirme” başlığıyla gerçekleştirildi.
Öğleden sonraki ilk oturumda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Kef üst solunum yolu hastalıklarını, güncel tedavilerini ve eczacının bilmesi gereken özelliklerini anlattı. Ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Mesut Sancar antigribal ilaçların çocuklarda kullanımına dair güncel uyarıları anlattı. Verilen kısa aranın ardından Doç. Dr. Betül Okuyan, Klinik Eczacılık doktora öğrencileri Arş.Gör. Öznur Özkan ve Ecz. Beyza Torun tarafından, katılımcıların ÜSYE olgularıyla ilgili soruları cep telefonlarıyla interaktif olarak cevapladığı bir oturum gerçekleştirildi. “EUS’a Giden Yol ve İlk Deneyimler” konulu günün son oturumunda Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Uzmanlığı Program Yöneticisi Prof. Dr. Mesut Sancar tarafından EUS’la ilgili istatistiki bilgiler verildikten sonra ilk uzmanlık öğrencileri olan Yunus Emre Ayhan ve Cüneyd Enver sınava hazırlık sürecinden ve iki aylık eğitim deneyimlerinden söz ettiler. Marmara Üniversitesi’ni tercih etmelerindeki en önemli etkenin kurumsallaşmış bir klinik eczacılık kadrosu ve altyapısına sahip olması olduğunu belirten konuşmacılar, bu tercihlerinden dolayı son derece memnun olduklarını, kısa bir sürede klinik eczacılık bakış açısını kazanmış olmanın verdiği özgüvenle çalıştıklarını ve klinik ortamda hekimlerle iyi bir işbirliği içinde olduklarını ve destek gördüklerini dile getirdiler.
Etkinlikte “Fotoğraf ve Drama” dersi kapsamında Öğr. Gör. Dr. Asude Balaban Dağal’ın 1. Sınıf öğrencilerimizle birlikte hazırladığı karma fotoğraf sergisi de yer aldı.
Sempozyum, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgelerinin Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bedia Kaymakçıoğlu tarafından takdim edilmesiyle sona erdi.