Marmara Üniversitesi ile porselen bezeme sanatçısı Yıldız Toksoy’un sosyal sorumluluk projesi olarak ortaklaşa gerçekleştirdiği ve sanatçı tarafından Marmara Üniversitesi öğrencilerine adanan “Geleceğe Miras” isimli porselen bezeme sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı.
Yıldız Toksoy imzalı “Geleceğe Miras” Porselen Bezeme Sergisi, sanatçının hayatı boyunca ürettiği ve amacını kendi ifadesiyle “Kendi gençliğimden bugüne kadar hazırladığım eserleri geleceğimiz olan gençlere emanet etmek istedim” şeklinde özetlediği sergi 3 Ekim-16 Ekim tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açık olacak.
Serginin açılış törenine Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı. Konuşmasında “Marmara Üniversitesi’ni toplumsal sorumluluk boyutu olan bu organizasyon dolayısıyla tebrik ediyorum. Sanat hayatının en önemli eserlerini öğrencilere katkı amacıyla Marmara Üniversitesi ile paylaşan, ismiyle müsemma sanatçı Yıldız Toksoy’u çok tebrik ediyorum” dedi. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ise yaptığı konuşmada “Sanat ile tarihin buluştuğu bu kadim mekanda sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Başta değerli sanatçı Yıldız Toksoy hanımefendiye olmak üzere, desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, ev sahipliği yapan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne, sponsorlarımıza, sergide emeği geçen çalışanlarımıza ve sergiyi ziyaret eden tüm sanat severlere Marmara Üniversitesi adına çok teşekkür ediyorum” dedi. Açılış dolayısıyla konuşma yapan Yıldız Toksoy da “Bugünün mimarları olan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’a ve sergimize çok emek veren Marmara Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Murat Arısal’a, ayrıca sergide emeği geçen Marmara Üniversitesi çalışanlarına çok teşekkür ederim” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un Yıldız Toksoy’a ‘Şükran Belgesi’ takdiminin ardından kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Serginin ilk günü ve açılış töreni dolayısıyla ziyaretçilere müzede sergilenen eserleri incelerken Şef Prof. Dr. Mustafa Uslu yönetimindeki Marmara Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nun gerçekleştirdiği müzik dinletisi de eşlik etti.
“Geleceğe Miras” Sergisi 16 Ekim’e Kadar Ziyaret Edilebilir
Yaşamayı, paylaşmayı, sevgi ve saygıyı, gülmeyi, hayata pozitif bakmayı seven sanatçının uzun yıllar boyunca bu duygularını yansıtarak, büyük bir hassasiyet, özen ve emekle ürettiği birbirinden farklı 100 porselen eserin yer aldığı sergi Marmara Üniversitesi’nin organizasyonu ile hazırlandı.
Üniversite çağındaki gençleri sürece bizzat dahil eden ve onlara katkı sunan bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen sergiye giriş ücretsiz olacak.
İstanbul Sultanahmet’te bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde 3 Ekim’de açılışı yapılan sergi 16 Ekim’e kadar sanatseverlerin ziyarete açık olacak.
Porselen Bezeme Sanatı
Bir saray sanatı olarak Çin’de ortaya çıkan porselenin Osmanlı saraylarındaki yeri, bugün sahip olduğumuz zengin porselen koleksiyonlarından anlaşılmaktadır. 18. yüzyılın başlarında Avrupa’da porselen üretimine geçilmesiyle porselen sanatı yeni bir boyut kazanmış, sayıları giderek artan porselen merkezlerinden Osmanlı Sultanlarının beğenisine hitap eden porselenler, hediye, sipariş ve satın alma yoluyla saraylarda yer almaya başlamıştır.
18.yüzyılda başlayan bu ticari ve kültürel hareket, 19. yüzyılda da devam etmiş, son dönem Osmanlı Saraylarının dekorasyonu, Avrupa’nın ünlü fabrikalarından getirtilmiş porselenlerle yeni bir anlam kazanmıştır. Porselen dekorasyonu uzun ve zahmetli bir süreç olan porselen üretiminin son aşamasıdır. Dünyada üretilen porselenlerin sadece %1’i el ile dekorlanmaktadır ve bu el dekorlu ürünler yıllar geçtikçe değerlenerek antika olacaktır.
Sergiye ait kataloğu incelemek için tıklayınız.