Marmara Üniversitesi Tasarım Bölümü ile ünlü modacı Can Yunus ÇETİNKAYA'nın ortak olarak hazırlamış olduğu sosyal sorumluluk projesinin tanıtım lansmanı, 26 Aralık Cuma günü M.Ü. Sultanahmet Rektörlük Binası'nda gerçekleştirildi. Lansman, hazırlanan günlük ve şık kıyafetlerin yanında, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak etiketlerin sunulduğu defileyle başladı. Defile podyumu, görme engelliler için -Hissedilebilir Zemin- olarak kullanılan kabartmalı sarı şeritlerle hazırlandı.
Defilenin ardından konuşma yapan Can Yunus ÇETİNKAYA, sosyal sorumluluk projesinin yanında bu projeyi, yeni yetişen öğrencilere ilham kaynağı olmak amacıyla sürdürdüğünden bahsetti. Her şeyin bir sokak çekimi sırasında tanıştığı görme engelli bir birey sayesinde başladığını dile getiren ÇETİNKAYA, "O gün görme engelli birisiyle tanıştım. Onun hayatında yaşadığı zorlukları dinledim ve bunun üzerine bir şeyler yapmaya karar verdim" ifadelerini kullandı. En büyük destekçilerinin Marmara Üniversitesi Moda Tasarım Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nuriye İŞGÖREN olduğunu da sözlerine ekleyen Çetinkaya, Yrd.Doç.Dr. İŞGÖREN'in görme engelli bireylerin hayatına büyük bir katkı sağlayacak bu buluşundan çok etkilendiğini belirtti.
Gören Parmak Uçları
Görme engelli bireylerin tekstil ürünlerini daha kolay seçmelerini ve kullanabilmelerini sağlamak amacıyla estetik fonksiyonel özellikler dikkate alınarak geliştirilen “Kombine Akıllı Etiket Sistemi”, tekstil ürünlerinin üzerine takılarak, Braille Alfabesi, Karekod uygulaması ve NFC sisteminin üçlü kombinasyonu ile bütünleşiyor.
Görme engelli bireylerin hayatlarında büyük kolaylık sağlayacak bu buluşu, Marmara Üniversitesi Tasarım Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nuriye İŞGÖREN lansmanda yaptığı konuşmada şu sözlerle açıkladı: "Dört etiketi bir kart üzerine yerleştirdik. Bunlar, görme engelli bireylerin ürünler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için çok küçük bilgilendirme notları. Öncelikle etiketimizin arkasında Braille Alfabesi kullandık. Onlar gören parmak uçlarıyla bilgi edinsinler diye ürüne ait bilgi verdik. Etiketin ön yüzünde ürün bilgisi Latin Harfleri ile yazıldı, hemen altında sırasıyla Karekod Uygulaması ve NFC Akıllı Etiket Sisteminin çipi yer aldı. NFC sistemi, akıllı telefonlar aracılığıyla bilgiyi sesli olarak dinlenebilir hale getirmekte olup, bilgiye sesli olarak ulaşabilmek için bu programın cep telefonuna indirilmesi gerekmektedir.”
Ünlü modacı Can Yunus ÇETİNKAYA, defile ve yapılan açıklamaların ardından Marmara Medya Merkezi Haber Ajansı'na konuştu. Hayatta gerçekten bir şey istendiği zaman buna ulaşılabileceğini söyleyerek sözlerine başlayan ÇETİNKAYA, Tasarım Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nuriye İŞGÖREN ile gerçekleştirdikleri bu sosyal sorumluluk projesi için nasıl bir araya geldiklerini anlattı. ÇETİNKAYA konu hakkında, "Ben hayatta tesadüflere hiç inanmam. Bir şeyi istediğiniz zaman, istediğiniz için o şeye ulaşıyorsunuz. Bu tarz projeler hakkında Nuriye Hocamızla sık sık görüşüyoruz ve çalışıyoruz. Yaklaşık üç yıldır da ara ara Marmara Üniversitesi’nde seminer veriyoruz. Dediğim gibi benim için bu hikaye, bir görme engelliyle başladı. Yaklaşık 7-8 ay sonra hocamızla bir toplantı yaparken bu konu gündeme geldi ve kendisinin de böyle bir projeye sahip oluğunu öğrendim. Ben de bu projeyi beraber tanıtalım dedim. Böylece bir araya geldik ve çok da güzel oldu" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte; Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof.Dr. Mehmet AKALIN, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Doç.Dr. Nevzat ONAT, MİTTO Koordinatörü Sayın Yrd.Doç.Dr. Erkan İŞGÖREN, M.Ü. akademik personeli ve öğrencileri de yer aldı. Moda Tasarım dünyasından tanınmış simaların da bulunduğu etkinlikte, Kemerburgaz Üniversitesi ile Nişantaşı Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler de davetliler arasındaydı.