Marmara Avrupa Haftası kapsamında Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği konferans 9 Mayıs Perşembe günü Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Marmara Üniversitesi Almanya İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, İktisadi Kalkınma Vakfı ve TUNAECS‘ nin destekçileri arasında olduğu programın açılış konferansı Prof. Dr. Mustafa Uslu’nun hazırladığı Marmara Üniversitesi Oda Müziği Grubu’nun müzik dinletisi ile başladı. Oda Müziği Grubu ve Prof. Uslu’ya çiçek ve hediye takdimi Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen tarafından yapıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, “Marmara Üniversitesi, Türkiye’nin tam üyelik için Avrupa Birliği’ne başvurduğu 1987 yılında Türkiye üniversiteleri içerisinde bir ilke imza atarak o dönemin adıyla Avrupa Topluluğu Enstitüsü’nü kurmuştur. Üniversitemiz, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde üzerine düşen görevin bilincinde uluslararası rekabete açık nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır.” dedi. İç ve dış paydaşlara, emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sözlerine son verdi.
‘Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Güncel Durum’ konferansında konuşmacı olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay yer alırken oturum başkanlığını Avrupa Hukuku Jean Monnet Kürsüsü-Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü ve TUNAECS Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu yaptı. Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu konuşmasında, Avrupa Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulması ve Gümrük Birliği Protokolü’nün oluşturulma sürecini katılımcılarla paylaştı. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ise konuşmasında dünyada gıda ve enerji konularında yaşanan krizlerde Türkiye’nin siyasi konjonktürüne değindi. Yalnızca Türkiye için Avrupa Birliği’nin değil; Avrupa Birliği için de Türkiye’nin önemini katılımcılarla paylaştı.
Marmara Avrupa Haftası etkinlikleri, 17 Mayıs'a kadar devam edecek.